Creme brule od klementina

Split, 261214.
Kolaci Pastry chefa Tereze Alabanda.
Na fotografiji: Creme brulee od klementina.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Čizmić / Hanza Media

Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 60 min
Broj osoba: 4 – 6

Sastojci

  • 300 g slatkog vrhnja
  • 3 Sitno naribana korica od 3 klementine
  • 120 g žumanjaka
  • 75 g šećera
  • 60 g soka od klementina

Priprema

1. korak
Pomiješati slatko vrhnje i koricu klementina, zagrijati i ostaviti pola sata da vrhnje upije aromu. Dodati pola količine šećera i sok,te ponovno zagrijati. Blanširajte Žumanjke i drugu polovicu šećera, te postupno tome dodajte zagrijano slatko vrhnje. Sve dobro promiješajte i procijedite.

2. korak
Ulijte u posudice za crème brûlée i stavite u duboki lim do pola napunjen vodom. Pecite na 160°C oko 30 minuta, dok se krema u zdjelicama ne zgusne.

3. korak
Ostavite da se ohladi, najbolje preko noći. Neposredno prije posluživanja pospite
crème brûlée kristal šećerom (bijelim ili smeđim) i karamelizirajte ga kuhinjskim plamenikom.

*Tip: Blanširati u kulinarstvu ima više značenja. Može značiti prokuhati namirnicu u vodi, oguliti (na primjer blanširati bademe), ili pjenasto istući žumanjke sa šećerom dok smjesa ne posvijetli i postane gusta.

 

Tagovi

Izdvajamo