Crne tagliatelle sa šugom od sipe

Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 20 min
Broj osoba: 4

Sastojci

  • tri sipe srednje veličine
  • tri žlice maslinova ulja
  • 1 dl crnog vina
  • glavica ljubičastog luka
  • jedno veća rajčica
  • sol, papar
  • vezica svježeg peršina
  • za tijesto:
  • 500 g glatkog brašna
  • 1 jaje, dva žumanjka,
  • malo soli i vode

Priprema

1. korak
Očistite sipe, pazeći da odvojite vrećice s crnilom da se ne probuše. Očišćene sipe narežite na rezance. Na ulju pirjajte sitno sjeckani luk, kad uvene, dodajte nasjeckanu oguljenu rajčicu (ili usitnjene pelate).

2. korak
Dodajte rezance sipe i malo posolite. Pustite neka se pirja poklopljeno, na laganoj vatri, oko pola sata. Tada podlijte crnim vinom i pirjajte još petnaestak minuta otklopljeno, dok sipa sasvim ne omekša.

3. korak
Za to vrijeme zamijesite rezance. U veliku posudi stavite brašno, jaja i sol. Crnilo razrijedite s malo vode pa dodajte brašnu. Umijesite tijesto. Razvaljajte ga tanko i izrežite po želji. Kuhajte tagliatelle u puno slane vode, tri do pet minuta.

4. korak
Ocijedite i dodajte umaku od sipe. Obilno pospite sjeckanim svježim peršinom.

Izdvajamo