Ćušpajz od grahorica s dimljenim mesom

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 25 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 30 g sjemenki lana
  • 60 g raži
  • 50 g mješavine leće
  • 500 g bunceka ili rebara
  • sol, papar
  • 1 mrkva
  • 1 lovorov list
  • svježi kopar i ružmarin
  • 50 g ječma
  • šaka šarenog graha

Priprema

1. korak

U lonac stavimo dimljeno meso, buncek, rebra ili slično, pokrijemo vodom i pustimo da zavrije. Nakon pet minuta kuhanja bacimo prvu vodu.

2. korak

Ponovno pokrijemo meso vodom, dodamo lovor, papar u zrnu, po želji grančicu ružmarina, te sve kuhamo na laganoj vatri, 3 do 4 sata, ovisno o veličini komada mesa (nama je mesar buncek izrezao na više komada, zgodno!).

3. korak

U drugi lonac stavimo grahorice, počev s onima kojima treba najviše vremena da se skuhaju. Podlijemo sa 1,3 l vode. Mi smo prvo kuhali raž, nakon pola sata dodali smo ječam, lan i šareni grah, a nakon još pola sata šarenu leću.

4. korak

Po potrebi podlijte s još malo vode kad dodajte grahorice. U maloj tavi sa strane ispržili smo cijele zgnječene režnjeve češnjaka i dodali nekoliko kockica mrkve i svježe paprike. Sve smo pomiješali s grahoricama, u koje smo dodali sjeckani svježi kopar. Prokuhati još 5 minuta i poklopljeno staviti na stranu.

5. korak

Nakon što je meso sasvim kuhano te je omekšalo u istom loncu, sjedinimo vodu od mesa, meso i grahorice, pa sve zajedno kuhamo još 10-ak minuta da se okusi prožmu.

6. korak

Serviramo toplo, uz meso poslužimo dobar grubi senf ili kremasti hren.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:01