Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 25 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 30 g sjemenki lana
- 60 g raži
- 50 g mješavine leće
- 500 g bunceka ili rebara
- sol, papar
- 1 mrkva
- 1 lovorov list
- svježi kopar i ružmarin
- 50 g ječma
- šaka šarenog graha
Priprema
1. korak
U lonac stavimo dimljeno meso, buncek, rebra ili slično, pokrijemo vodom i pustimo da zavrije. Nakon pet minuta kuhanja bacimo prvu vodu.
2. korak
Ponovno pokrijemo meso vodom, dodamo lovor, papar u zrnu, po želji grančicu ružmarina, te sve kuhamo na laganoj vatri, 3 do 4 sata, ovisno o veličini komada mesa (nama je mesar buncek izrezao na više komada, zgodno!).
3. korak
U drugi lonac stavimo grahorice, počev s onima kojima treba najviše vremena da se skuhaju. Podlijemo sa 1,3 l vode. Mi smo prvo kuhali raž, nakon pola sata dodali smo ječam, lan i šareni grah, a nakon još pola sata šarenu leću.
4. korak
Po potrebi podlijte s još malo vode kad dodajte grahorice. U maloj tavi sa strane ispržili smo cijele zgnječene režnjeve češnjaka i dodali nekoliko kockica mrkve i svježe paprike. Sve smo pomiješali s grahoricama, u koje smo dodali sjeckani svježi kopar. Prokuhati još 5 minuta i poklopljeno staviti na stranu.
5. korak
Nakon što je meso sasvim kuhano te je omekšalo u istom loncu, sjedinimo vodu od mesa, meso i grahorice, pa sve zajedno kuhamo još 10-ak minuta da se okusi prožmu.
6. korak
Serviramo toplo, uz meso poslužimo dobar grubi senf ili kremasti hren.