PROLJEĆE JE STIGLO

CVIJEĆE NA STOLU: Pite od limuna

 Marko Miščević
Napokon nas je priroda odlučila počastiti prekrasnim cvijećem, a mi smo odlučili nešto od tih boja preseliti na naše tanjure i pripremiti razigranu proljetnu gozbu za oči i nepce! Cvjetnu inspiraciju pronašli smo u staklenicima na imanju Green Friends u Rakovcu i od nje smo pripremili sve od raskošnog predjela, egzotičnog ručka pa do kiselkastog ili pak slatkog deserta.

Za tijesto:

180 g brašna
55 g šećera u prahu
prstohvat soli
115 g hladnog maslaca
1 veliko jaje
pola žličice ekstrakta vanilije

Za nadjev:

3 velika jajeta
150 g šećera
1 žlica naribane korice limuna
120 ml svježeg soka limuna
2 žlice vrhnja za šlag
115 g maslaca
maćuhice i vodenike

Marko Miščević

U loncu zagrijte vodu do ključanja pa smanjite jačinu da voda ravnomjerno krčka i isparava. U manjem loncu pomiješajte jaja, šećer, koricu limuna i vrhnje te dobro izmiješajte. Stavite zdjelu iznad vode te kuhajte na pari uz neprekidno miješanje sve dok se krema ne zgusne, od 10 do 20 minuta. Uklonite s vatre i odmah procijedite. U zdjelu s kremom postupno dodajte kockice maslaca sve dok se u potpunosti ne otope i povežu sa smjesom. Pustite da se krema ohladi prije nego što je ulijete u kore za pite. U sjeckalici pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte usitnjeni maslac i obrađujte dok se ne počnu stvarati krupne mrvice. Dodajte jaje i vaniliju te nastavite obrađivati tijesto dok se ne počne spajati u veće komade. Prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu i oblikujte kuglu. Spljoštite je rukama i prekrijte plastičnom folijom pa stavite u hladnjak na sat vremena. Nakon hlađenja pustite tijesto nekoliko minuta da omekša pa izvaljajte na debljinu po želji te izrežite krugove veće od kalupa koje imate. Preselite tijesto u svaki kalup, stisnite uz rubove kalupa i odrežite višak. Stavite kalupe u zamrzivač pola sata. Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva i na središnju rešetku stavite kalupe s korom koje ste prekrili papirom za pečenje i utezima za pitu. Pecite 20 minuta pa izvadite iz pećnice, maknite papir i utege te pecite još deset minuta dok kore ne dobiju zlatno-smeđu boju pa ih izvadite i pustite da se ohlade. Kad ulijete kremu u kore, stavite pite u hladnjak na barem četiri sata. Ukrasite jestivim cvijećem i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:26