Za tijesto:
180 g brašna 55 g šećera u prahu prstohvat soli 115 g hladnog maslaca 1 veliko jaje pola žličice ekstrakta vanilije |
Za nadjev:
3 velika jajeta 150 g šećera 1 žlica naribane korice limuna 120 ml svježeg soka limuna 2 žlice vrhnja za šlag 115 g maslaca maćuhice i vodenike |
U loncu zagrijte vodu do ključanja pa smanjite jačinu da voda ravnomjerno krčka i isparava. U manjem loncu pomiješajte jaja, šećer, koricu limuna i vrhnje te dobro izmiješajte. Stavite zdjelu iznad vode te kuhajte na pari uz neprekidno miješanje sve dok se krema ne zgusne, od 10 do 20 minuta. Uklonite s vatre i odmah procijedite. U zdjelu s kremom postupno dodajte kockice maslaca sve dok se u potpunosti ne otope i povežu sa smjesom. Pustite da se krema ohladi prije nego što je ulijete u kore za pite. U sjeckalici pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte usitnjeni maslac i obrađujte dok se ne počnu stvarati krupne mrvice. Dodajte jaje i vaniliju te nastavite obrađivati tijesto dok se ne počne spajati u veće komade. Prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu i oblikujte kuglu. Spljoštite je rukama i prekrijte plastičnom folijom pa stavite u hladnjak na sat vremena. Nakon hlađenja pustite tijesto nekoliko minuta da omekša pa izvaljajte na debljinu po želji te izrežite krugove veće od kalupa koje imate. Preselite tijesto u svaki kalup, stisnite uz rubove kalupa i odrežite višak. Stavite kalupe u zamrzivač pola sata. Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva i na središnju rešetku stavite kalupe s korom koje ste prekrili papirom za pečenje i utezima za pitu. Pecite 20 minuta pa izvadite iz pećnice, maknite papir i utege te pecite još deset minuta dok kore ne dobiju zlatno-smeđu boju pa ih izvadite i pustite da se ohlade. Kad ulijete kremu u kore, stavite pite u hladnjak na barem četiri sata. Ukrasite jestivim cvijećem i poslužite.