UKUSNI CVJETOVI

CVJETAČA: Pet recepata koji će ju učiniti vašom novom najdražom namirnicom!

 Getty Images/iStockphoto
Uz sve vrlo zanimljive aromatske iskorake koje možete učiniti kada je u pitanju cvjetača, ova je vegetarijanska pečenka prijateljski nastrojena prema brojnim pratećim sastojcima, začinima i začinskim travama.

Bacite se na pripremu ovih pet ukusnih recepata i učinite cvjetaču vašim novim najdražim jelom!

Juha od cvjetače

Sastojci:

1 veća cvjetača, razlomljena na manje komade
2 krumpira
sol i papar
kruh
panceta

Mainly Cauliflower Soup accompnied with Sourdough Crumbs, Bacon & Parsley
Getty Images/iStockphoto

Priprema:

Cvjetaču rastrgajte na manje komade, krumpir izrežite na kocke te sve skuhajte u vrućoj posoljenoj vodi dok ne postane mekano. Kada je povrće kuhano, sačuvajte oko tri decilitra vode od kuhanja te povrće procijedite. Ispasirajte sa štapnim mikserom (maknite s vatre!) dok ne postane glatko. Zatim ulijte tekućinu i vratite na laganu vatru. Dodajte sol i papar i pustite da zavrije. U međuvremenu, tanke šnitice pancete i na kockice narezan kruh ispecite u pećnici dok ne postanu hrskavi. Juhu poslužite u tanjuru te na nju dodajte komadiće prepečenog kruha i pancete.

Pohana cvjetača

Sastojci:

1 cvjetača
2 jaja
100 g brašna
100 g krušnih mrvica
sol i papar

Cauliflower Fritters /  Deep fried cauliflower florets, selective focus
Getty Images/iStockphoto

Priprema:

Cvjetaču istrgajte na manje komade te ju blanširajte u vrućoj prethodno posoljenoj vodi. Dodatno ju posolite i popaprite. Uvaljajte ju prvo u brašno, zatim u razmućena jaja te u krušne mrvice. Pržite u dubokom ulju.

Zapečena cvjetača sa sirom

Sastojci:

2 režnja češnjaka
50 g maslaca
50 g brašna
500 ml mlijeka
500 g brokule
75 g cheddar sira
1 kg cvjetače
2 kriške ciabatte
2 grančice svježeg timijana
25 g badema
maslinovo ulje

close up of a tray of rustic baked cauliflower cheese
Getty Images/iStockphoto

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Ogulite i sitno narežite češnjak i stavite ga u tavicu s maslacem na srednje jaku vatru. Kada se maslac otopi, stavite brašno i pustite da se formira tijesto, a zatim postupno dodajite mlijeko i mješajte sve dok smjesa ne bude glatka. Dodajte brokulu i pirjajte oko 20 minuta te ju usitnite štapnim mikserom. Umješajte pola naribanog sira i začinite po želji. Cvjetaču rasporedite po posudi za pečenje, prelijte umakom od brokule i naribajte ostatak sira po vrhu. Izmiksajte ciabattu u blenderu da dobijete mrvice, dodajte timijan i bademe i ponovno pulsirajte. Na malo maslinovog ulja lagano popržite mrvice i pospite po siru i cvjetači. Pecite oko 1 sat i uživajte!

Salata od cvjetače

1 glavica cvjetače
3 češnja češnjaka
maslinovo ulje
svježi peršin
sok jednog limuna
sol i papar

Raw ingredients - cauliflower, olive oil, herbs, lemon and spices on a dark stone background
Getty Images/iStockphoto

Priprema:

Cvjetaču istrgajte na manje komade te ju prokuhajte u slanoj vodi oko 20-ak minuta. Na malo maslinova ulja prepržite češnjak i dodajte cvjetaču. Lagano prodinstajte i pustite da se ohladi. Začinite s još maslinova ulja, limunom, solju, paprom i svježe sjeckanim peršinom.

Nabujak od cvjetače

1 glavica cvjetače
1 poriluk
1 mrkva
5 jaja
sol i papar
svježi peršin
150 g parmezana

Cauliflower soufle and pumpkin cream soup isolated on a wooden table. Horizontal color image.
Getty Images/iStockphoto

Priprema:

Cvjetaču rastrgajte na manje komade, a mrkvu narežite na kolutiče. Sve kuhajte u posoljenoj vodi oko 15 minuta. Poriluk izrežite na kolutiće i sjedinite s mrkvom i cvjetačom kada su polu kuhani. Jaja razmutite i umiješajte u povrće. Sve posolite i popaprite, dodajte parmezan i svježi sjeckani peršin. Protvan premažite rastopljenim maslacem i u njega ulijte smjesu. Pecite oko 45 minuta na 180 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 04:37