Kuhaju: Nenad kralj, Pane Pekić, Aron Paulić...
Dok su se mnogi zasluženo odmarali na Jadranu, ekipa Gastronomada i prijatelja također se spremala na more, a da bi naši planovi bili ostvareni, trebali smo odraditi "morski trening" te smo jednog poprilično kišnog dana nakon nabave na tržnici završili u maksimirskoj šumi u kućici kod Dražena Mišure, strastvenog lovca na tune i velikog hedonista.
U nabavu smo išli s ciljem da pripremimo desetak jela od kojih svako neće koštati previše - budget smo ograničili na pedesetak kuna po jelu za 4 osobe.
Tako smo kupili inćune koje smo isfiletirali i marinirali te poslužili s breskvama, kosti od inćuna smo pekli u vrućem ulju te napravili čips. Riblji sitniš je bio osnova za temeljac, a od viška smo napravili gustu i krepku riblju juhu. Grah smo promijenili dodajući riblji temeljac i savour od lokardi - napravivši našu inačicu fažola na brujet koji smo služili u prepečenim paprikama. Sreći nije bilo kraja kada smo na tržnici ugledali svježe male hobotnice, a one su završile pod pekom, ali opet pomaknuto - dodali smo mladu ciklu koja je dala jelu zemljani okus, a sudeći prema praznim tanjurima, stvorili smo novi recept.
Kako to obično biva, naša tajna misija bila je otkrivena te se društvo, koje je "slučajno navratilo", povećavalo te nam se pridružio Aron Paulić i njegov prijatelj Đuro, koji je upravo sletio iz Pariza, te je njihov dio tima spremio lungiće s jabukama i otkoštene karabatke sa šljivama. Iskoristivši Aronovu nepažnju, Neno je dio lungića maznuo i napravio odlične ražnjiće s tunom, svinjetinom i povrćem. Pane je, osim što se dokazao kao meštar od roštilja, demonstrirao kako se rade "abšmalcane" mahune koje smo smazali u tren oka.
Zamijesili smo piadine, tanke pogače koje smo pekli na roštilju, te ih napunili halumi sirom, krastavcima, rikulom i cherry rajčicama. Škarpoće, sitnije inačice škarpine, kuhali smo u maslinovu ulju s povrćem i toćali s preprženim kruhom, a umjesto salate napravili smo cocktail od soka rajčice s bosiljkom, mozzarellom i ginom. Rezimirajući dojmove uz dobru čašu crnog vina Ernesta Tolja (St. Hills), počeli smo računati koliko nas ima i koliko smo jela napravili.
Zaključak je više nego dojmljiv, spremili smo desetak jela, potrošili za cjelokupnu nabavu oko 500 kn, a nahranili dvanaestak osoba. Štedljivi kakvi jesmo, zadovoljno smo kimali jer smo ostali u okviru zadanog budgeta te otvorili još jednu bocu Dingača.