MORSKA GOZBA

DOBRA HRANA DO 50 KUNA: Od skromnog smo budžeta napravili desetak sjajnih jela, a sad je došao red i na vas!

    AUTOR:
    • Zoran Šimunić Šime

  • OBJAVLJENO:
  • 24.03.2019. u 00:54

Neja Markičević

Prije odlaska na zasluženi odmor odlučili smo napraviti “morski trening” i od skromnog budžeta pripremili desetak sjajnih jela

Kuhaju: Nenad kralj, Pane Pekić, Aron Paulić...

Dok su se mnogi zasluženo odmarali na Jadranu, ekipa Gastronomada i prijatelja također se spremala na more, a da bi naši planovi bili ostvareni, trebali smo odraditi "morski trening" te smo jednog poprilično kišnog dana nakon nabave na tržnici završili u maksimirskoj šumi u kućici kod Dražena Mišure, strastvenog lovca na tune i velikog hedonista.

Zagreb, 110718. Gastronomadi u drustvu prijatelja pripremali su razlicita jeftina jela s rostilja i ispod peke.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX
 

U nabavu smo išli s ciljem da pripremimo desetak jela od kojih svako neće koštati previše - budget smo ograničili na pedesetak kuna po jelu za 4 osobe.

Zagreb, 110718. Gastronomadi u drustvu prijatelja pripremali su razlicita jeftina jela s rostilja i ispod peke.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Zagreb, 110718. Gastronomadi u drustvu prijatelja pripremali su razlicita jeftina jela s rostilja i ispod peke.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX
 

Tako smo kupili inćune koje smo isfiletirali i marinirali te poslužili s breskvama, kosti od inćuna smo pekli u vrućem ulju te napravili čips. Riblji sitniš je bio osnova za temeljac, a od viška smo napravili gustu i krepku riblju juhu. Grah smo promijenili dodajući riblji temeljac i savour od lokardi - napravivši našu inačicu fažola na brujet koji smo služili u prepečenim paprikama. Sreći nije bilo kraja kada smo na tržnici ugledali svježe male hobotnice, a one su završile pod pekom, ali opet pomaknuto - dodali smo mladu ciklu koja je dala jelu zemljani okus, a sudeći prema praznim tanjurima, stvorili smo novi recept.

Zagreb, 110718. Gastronomadi u drustvu prijatelja pripremali su razlicita jeftina jela s rostilja i ispod peke.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Zagreb, 110718. Gastronomadi u drustvu prijatelja pripremali su razlicita jeftina jela s rostilja i ispod peke.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX
 

Kako to obično biva, naša tajna misija bila je otkrivena te se društvo, koje je "slučajno navratilo", povećavalo te nam se pridružio Aron Paulić i njegov prijatelj Đuro, koji je upravo sletio iz Pariza, te je njihov dio tima spremio lungiće s jabukama i otkoštene karabatke sa šljivama. Iskoristivši Aronovu nepažnju, Neno je dio lungića maznuo i napravio odlične ražnjiće s tunom, svinjetinom i povrćem. Pane je, osim što se dokazao kao meštar od roštilja, demonstrirao kako se rade "abšmalcane" mahune koje smo smazali u tren oka.

Zagreb, 110718. Gastronomadi u drustvu prijatelja pripremali su razlicita jeftina jela s rostilja i ispod peke.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Zagreb, 110718. Gastronomadi u drustvu prijatelja pripremali su razlicita jeftina jela s rostilja i ispod peke.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX
 

Zamijesili smo piadine, tanke pogače koje smo pekli na roštilju, te ih napunili halumi sirom, krastavcima, rikulom i cherry rajčicama. Škarpoće, sitnije inačice škarpine, kuhali smo u maslinovu ulju s povrćem i toćali s preprženim kruhom, a umjesto salate napravili smo cocktail od soka rajčice s bosiljkom, mozzarellom i ginom. Rezimirajući dojmove uz dobru čašu crnog vina Ernesta Tolja (St. Hills), počeli smo računati koliko nas ima i koliko smo jela napravili.

Zagreb, 110718. Gastronomadi u drustvu prijatelja pripremali su razlicita jeftina jela s rostilja i ispod peke.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX
 

Zaključak je više nego dojmljiv, spremili smo desetak jela, potrošili za cjelokupnu nabavu oko 500 kn, a nahranili dvanaestak osoba. Štedljivi kakvi jesmo, zadovoljno smo kimali jer smo ostali u okviru zadanog budgeta te otvorili još jednu bocu Dingača.

Neja Markičević
 

Zagreb, 110718. Gastronomadi u drustvu prijatelja pripremali su razlicita jeftina jela s rostilja i ispod peke.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX
 

Riblji confit

Neja Markičević
 

Cocktail Pomodoro Caprese

Neja Markičević

Ražnjići od lungića i tune s povrćem i abšmalcane mahune

Neja Markičević
 

Marinirani inćuni s breskvom i čips od kosti

Neja Markičević
 

Svinjski lungić s jabukama i povrćem

Neja Markičević
 

Piletina sa šljivama

Neja Markičević
 

Peka

Neja Markičević
 

Savur od lokarda s paprikama punjenima grahom

Neja Markičević
 

Piadina s halumi sirom i povrćem

Neja Markičević
 

Izdvajamo

Iz drugih medija