TRADICIONALNI RECEPT

DOLSKA TORTA: Hrapoćuša

 Mario Kučera
* Recept ustupila Hrvatska kulinarska baština

ZA BISKVIT:

12 žumanjaka
4 bjelanjka
12 žlica šećera
4 žlice tople vode
12 žlica brašna
malo ruma
malo vanilije
korica 1 limuna

ZA PRELJEV:

500 g šećera
750 g prepolovljenih oraha
8 bjelanjaka

Mario Kučera

Dvanaest žumanjaka, četiri bjelanjka i dvanaest velikih žlica šećera dobro promiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu, a zatim dodajte četiri velike žlice tople vode, dvanaest žlica brašna, malo ruma, ekstrakta vanilije i koricu limuna. Sve dobro promiješajte da ponovno dobijete jednoličnu smjesu i pecite biskvit na 180 °C oko 15 minuta dok ne poprimi lijepu zlaćanu boju. Zatim izradite bjelanjke, ali nemojte da vam snijeg bude prečvrst, zatim dodajte šećer i orahe u komadu. Tako dobivenu smjesu lagano termički obradite na vatri dok smjesa ne poprimi zlatno-žutu boju, a na samom kraju iscijedite i malo limunova soka. Tako pripremljenu smjesu istresite na prethodno ohlađen biskvit. Ne štedite na nadjevu jer cijela torta mora bogato izgledati. Tortu stavite u pećnicu na 40 do 45 minuta, na temperaturu od 130 °C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:32