Sezona je zrelih rajčica!

Domaće je najukusnije: kečap!

 Getty Images/iStockphoto
Zamislite samo ona velika, nepravilna, sočna, mesnata volovska srca koja su možda malčice prezrela da ih jedete s dobrim maslinovim uljem i ukusnim domaćim kruhom.

Jeste? Odlično! Sad zamislite da vam netko u nastavku ovog članka donosi odličan recept za domaći kečap u kojemu možete iskoristiti sve prezrele rajčice koje su vam ostale stajati na vašem kuhinjskom pultu! Dobro je što ne morate samo zamišljati nego napraviti samo par laganih ''scrollova''. Donosimo vam stvarno dobar recept za domaći kečap i par trikova kako jednostavno sterilizirati posude u kojima ćete ovako pripremljeni kečap i čuvati!

Two bottles of homemade ketchup on turquoise wooden table selective focus vertical
Getty Images/iStockphoto

Trebat će vam:

1 veliki crveni luk
pola komorača
1 stabljika celera
maslinovo ulje
2 češnja češnjaka
pola svježeg čilija
šaka svježeg bosiljka
1 žličica sjemenki korijandera
2 klinčića
sol
papar
500 g zrelih rajčica
500 g pelata
4 žlice vinskog octa
60 g smeđeg šećera

Roasted vegetables (potato and celery root) in ceramic basket and tomato sauce, selective focus
Getty Images/iStockphoto

Priprema:

U zdjelu ulijte maslinovo ulje, rajčice, pelate, nasjeckani crveni luk, nasjeckani komorač, nasjeckani celer i češnjak, sjemenke korijandera, sol, papar i klinčiće. Kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Zatim dodajte jednu i pol veliku šalicu vode. Nastavite kuhati dok se tekućina ne reducira za pola. Maknite s vatre i dodajte listove bosiljka. Sve usitnite u blenderu i zatim procijedite kroz sito. Vratite na vatru i dodajte ocat i smeđi šećer. Kuhajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi i dok ne dobijete onu klasičnu gustoću kečapa. Isprobajte i začinite dodatno po okusu. Kečap stavite u sterilizirane teglice ili boce.

Sterilizacija boca ili teglica

Tomato product
Getty Images/iStockphoto

Najbolji način da sterilizirate svoje teglice jest da ih prvo dobro operete u toploj vodi s deterdžentom. Zatim ih ostavite da se osuše na krpi. Stavite ih u veliku posudu s vodom i prokuhajte oko 15 minuta. Pazite da budu u potpunosti prekrivene vodom. Nakon što su prokuhale, izvadite ih hvataljkama iz vruće vode. Sterilizirajte i hvataljke tako da ih umočite u vrelu vodu na par minuta. Ulijte kečap i dobro zatvorite. Pustite da se sve ohladi na sobnu temperaturu i gotovi ste!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:22