OMILJENI JADRANSKI GLAVONOŠCI

FRIGANA, NA BRUJET ILI PUNJENA: Lignja s peškafonda u sedam provjereno dobrih recepata!

Split, 310717.
Jela od glavonozaca.
Davor Grabovac Graba, vlasnik konobe Otprilike ovako, pripremio je Leso lignju i salatu od hobotnice kuhane u ulju. Na fotografiji: ociscena lignja spremna za kuhanje.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Lignje su, uz hobotnicu, svakako najpoznatije od svih jadranskih glavonožaca. Bilo da su friške male lignjice - koje je uvijek najbolje malo pobrašniti i pofrigati - domaće jadranske lignje koje "vape" za gradelama, smrznute kalifornijske i patagonske, ili pak lignjuni, i one se mogu spremati na iste načine kao i sipe ili hobotnice.

Dakle na brujet, lešane, frigane i na gradelama, punjene, "podušene" (dakle - poklopljene) u vinu, pečene pod pekom ili u pećnici s krumpirom, pohane... Veliki lignjuni - a posebice zamrznuti krakovi divovskih atlantskih liganja - spremaju se pak baš kao i hobotnica. Isprobajte naše recepte!

Brudet od domaćih liganja

Mario Kučera
 

Salata s lignjama

Seafood salad in white bowl on wooden table
Getty Images/iStockphoto
 

Totani e patate

Traditional Italian food “Totani e patate” with calamari and potatoes
Getty Images/iStockphoto
 

Tjestenina s lignjama

pasta with calamari with tomato and black olives
Getty Images/iStockphoto
 

Šufigane jadranske lignje

Marko Miščević
 

Rižoto od liganja

rice with squid on ink sauce on pan
Getty Images/iStockphoto
 

Punjene lignje

Indoor shot sea food on plate.
Getty Images/iStockphoto
 

Izdvajamo

Iz drugih medija