Proljeće na tanjuru

Fritaja sa šparogama

Branje šparoga u Ročkom polju i priprema jela u Vili Perunika
 Berislava Picek / EPH

Vrijeme pripreme: 15 minuta
Količina: za 2 osobe
Težina pripreme: 3 (srednje teško)

Sastojci

vezica šparoga (divljih ili uzgojenih)
6 jaja
3 šnite slanine
mala vezica mladog luka
dvije žlice maslinova ulja
sol, papar

Priprema

1. korak

Ako imate uzgojene šparoge, koje su deblje i mesnatije, očistite ih tako da ih prelomite rukom i odvojite drvenasti dio stapke od sočnijeg dijela s vrhom. Vrhove kratko blanširajte u slanoj vodi, samo minutu, dvije (stapke sačuvajte za temeljac).

2. korak

Sitno nasjeckajte luk. U širokoj tavi zagrijte ulje, pa na njega bacite luk. Kad omekša i pusti aromu, dodajte mu i slaninu izrezanu na rezance. Dok ona porumeni, istucite jaja, posolite ih i poparite. Izlijte jaja na tavu pa promiješajte.

3. korak

Tada dodajte i vrhove šparoga. Pecite tek toliko da se smjesa poveže, a jaja ostanu kremasta. Ako koristite vrlo mlade divlje šparoge, u fritaju ih možete ubaciti i sirove.

4. korak

Savjet: S jajima i šparogama ne možete puno pogriješiti - sve je u kvaliteti namirnica. Odlična domaća jaja i divlje šparoge (ili mješavina šparoga i bljušta) garancija su sjajnog obroka.

5. korak

Važno je samo da jaja ne budu previše suha. Slaninu možete zamijeniti i šnitama domaće šunke ili pršuta, zapečenim u komadu, tako da se njihova slatkoća i hrskavost suprotstavi gorčini šparoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 11:30