Galette s grčkim jogurtom, nektarinama i šumskim voćem

Doručak za poželjeti spreman za 20 minuta!

Tradicionalne galette rade se od heljdinog brašna, a ako imate malo više vremena predlažemo varijantu tijesta s limunovom koricom i kiselim vrhnjem, također galette možete napraviti od običnog prhkog tijesta ili jednostavno oblikovati obične male pite koje će nalikovati galettama od lisnatog tijesta. Sumnjamo da nakon što se otvorili oči i pristavili kavu želite mijesiti ikakva tijesta. Zato za jedan preukusan doručak šampiona predlažemo galette od lisnatog tijesta i nadjev od grčkog jogurta i šumskog voća. Mi smo dodali još malo nektarina jer im nismo mogli odoljeti.

Ova varijanta oduzet će vam najviše 20 minuta vremena. 5 za miješanje nadjeva, 15 za pečenje lisnatog. Taman dok pristavite kavu i krenete čitati jutarnje novine…

Trebat će vam:

125 g grčkog jogurta (možete kombinirati i s običnim čvrstim pa mu dodati jednu do dvije žlice mascarponea, ovisno koliko kremasto želite i zasladiti s malo smeđeg šećera)

šaka orašastih plodova (narezani bademi, orasi…)

1 žlica meda (možete i popvećati dozu ako volite slađe)

1 veća nektarina narezana na komadiće (prethodno oguljena, ako ne volite breskve samo povećajte dozu šumskog voća)

1 mjerica svježeg šumskog voća

Izvor fotografije: Foto

Priprema:

Izmiješajte jogurt, orašaste plodove i med. Lisnato tijesto stavite u okrugao kalup, a ako nemate oblikujte ga u galettu pa zapecite kojih 7 minuta bez nadjeva, zatim izvadite, pustite koju minutu da se ohladi te pazeći da se ne opečete nadjenite grčkim jogurtom i pecite još kojih 7 minuta. Možete ispeći tijesto bez nadjeva, a potom nadjenuti hladnim grčkim jogurtom i svježim voćem, a treća varijanta je zapeći sve zajedno na 15 minuta ukoliko ne volite toplo hladne kombinacije. U svakom slučaju zamišljeno je da se šumsko voće i breskve ne dodaju jogurtu već se nadjenu povrh njega. Savršeno paše uz kavu ili čaj, a slododno dodatno nadjenite preostalom smjesom grčkog jogurta uz kraj pite. Za poslijepodnevna druženja lijepo će ići i uz kuglicu sladoleda.

Izvor fotografije: Foto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:10