DOBRE IDEJE

GORAK DODATAK SLATKIM KOLAČIMA: Četiri slatka recepta s s vibrantnim grejpom!

Nema sredine! Ili ga se voli, ili mrzi, odnosno onima koji ne vole gorko i kiselo naprosto je odbojan. Grejp, koji je porijeklom s Barbadosa, gdje su ga u 18. stoljeću nazivali “zabranjeno voće”, biljka je iz porodice agruma, a drvo zimzelenih listova može narasti i do šest metara.

Postoji nekoliko vrsta, od zelenkaste do crvene, a neki ga nazivaju i krvavi grejp. Budući da je u Europi bio nepoznanica do otkrića Novoga svijeta, pretpostavlja se da je hibrid, odnosno da je nastao križanjem citrusnog voća. Neki tvrde da je nastao križanjem naranče i limuna, a oni koji više gledaju na veličinu skloniji su tvrdnji da je nastao križanjem naranče i pomela.

Halves of white and red Grapefruits isolated on white background.
Getty Images

Ako ga volite, na dobitku ste, jer odličan je izvor vitamina C, ubrzava metabolizam, pa je idealan u dijetama, sprečava pojavu kamenaca, njeguje kožu, dobar je u prevenciji zloćudnih bolesti, ali mora se konzumirati s oprezom zbog interakcije s mnogim lijekovima. Svakako, ako pijete bilo koje lijekove, dobro pročitajte uputu! Pri kupnji svakako obratite pozornost na izgled kore - mora biti sjajna i neoštećena, a kad ga uzmete u ruku, težina bi trebala odgovarati njegovoj veličini, što je dokaz da je svjež.

StockFood

Za razliku od nekog voća grejp ne može sazrijevati nakon branja, no produžit ćete mu vijek trajanja ako ga čuvate na hladnijem mjestu. Osim za sokove, najčešće ga se upotrebljava kod izrade kolača i namaza, u slanim jelima odlično se slaže s koromačem, rikulom i puretinom, a njegov sok sa senfom i malo meda čini odličan preljev za salatu.

Kuglof s makom, jogurtom i grejpom

Curd od ružičastog grejpa

StockFood

Sočni kolač s grejpom i rumom

StockFood

Pečeni grejp s hrskavim posipom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:08