RECEPT ANITE ŠARIĆ

GUA BAO: Mekana peciva sa carskim mesom i kimchijem!

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
Ljubitelji novih okusa sve češće oduševljeno pričaju o parenim pecivima koja su zaštitni znak azijska kuhinje. Da biste ih probali, ne morate putovati ili ići u restoran - mogu se pripremiti i kod kuće!

Za meso:

2 komada carskog mesa
žličica soli
pola žličice papra
žličica crvene paprike
žlica soja umaka
žličica rižinog octa
žličica muscovado šećera
žlica suncokretovog ulja
žlica vode
4 češnja češnjaka
sjeckani vlasac

Sol, papar, crvenu papriku, soja umak, ulje, rižin ocat, muscovado šećer, protisnuti češnjak i vodu pomiješajte i pretvorite u pastu. Kad se svi sastojci pomiješaju, pastom premažite carsko meso i ostavite preko noći u hladnjaku. Meso stavite u protvan obložen papirom za pečenje i pecite na 150 stupnjeva Celzijevih oko tri sata. Zadnjih 15 minuta temperaturu pećnice pojačajte na 200 stupnjeva.

Zagreb, 160120.
Novinarka Dobre hrane, Anita Saric priprema japanska peciva bao buns.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Za kimchi:

glavica kineskog kupusa
1 veća mrkva
1 srednji daikon
vezica mladog luka
nejodirana sol (ružičasta himalajska sol)
60 g korejskog čili praha (gochugaru, može se zamijeniti klasičnim čilijem)
pola žličice đumbira u prahu
žlica češnjaka u prahu
žlica ribljeg umaka
žlica tostiranog sezama
1,5 žlica smeđeg šećera
sterilizirana staklenka od 2 litre
gaza
gumica

Razrežite kineski kupus po dužini i na četvrtine, nožem uklonite tvrdi dio u dnu lista i dobro sve isperite. Stavite kupus u duboku posudu u kojoj ste rastopili malo nejodirane soli. Po svim listovima pospite sol pa pustite kupus da stoji nekoliko sati ili preko noći. Pritom je važno redovito ga preokretati u zdjeli uz stiskanje listova kako bi pustio vodu i ujednačeno omekšao. Kad ste zadovoljni s njegovom teksturom, dobro isperite listove kupusa u hladnoj vodi i to nekoliko puta kako biste uklonili preostalu sol pa ga iscijedite. Ogulite daikon i mrkvu, operite mladi luk pa sve narežite na tanke štapiće i ubacite u zdjelu s kupusom. U posebnoj zdjeli pomiješajte čili prah, đumbir i češnjak u prahu, riblji umak, sezam i smeđi šećer. Utrljajte mješavinu u listove kupusa i promiješajte dobro sadržaj zdjele da začini prekriju i ostalo povrće. Stavite povrće u staklenku od dvije litre. Zgnječite dobro kimchi u staklenci i pustite da otvoren stoji na sobnoj temperaturi dan ili dva, prekriven samo gazom koju ste pričvrstili gumicom. Već nakon dva dana kimchi možete jesti, a što dulje stoji i fermentira, to će biti kiseliji, mekši i ukusniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:01