Za ovu voćku veže me jedna prekrasna priča s otoka Krka. Naime, od svoje desete godine ljetujem u simpatičnom mjestu Baška. To davno ljeto kad smo odlazili na plažu prolazili smo pokraj ogromnog stabla smokve koju ja baš i nisam doživljavala do jednog jutra kad sam iza drva ugledala kamenu kuću i prekrasnu gospođu koja je stajala u vrtu. Bila obučena u raskošnu haljinu, a sijeda kosa joj je bila oblikovana u savršenu punđu. S posebnim poštovanjem gledala je u stablo smokve i otrgnula dva ploda te krenula prema stolu koji je bio pristavljen u vrtu.
Na stolu je bio bijeli čipkasti stolnjak, starinski tanjuri sa zlatnim obrubom i plavim sitnim cvjetićima te čajnik i šalice iz istog servisa. Jedan tanjur sa strane bio je prazan te je na njega odložila netom ubrane smokve. S posebnom pažnjom natočila si je čaj iz čajnika i pijuckala u malim gutljajima te kušala svježe ubrane smokve. Taj njezin ritual nisam zaboravila ni danas, jer kad vidim smokve sjetim se te drage gospođe koja je taj ritual ponavljala svaki dan. Prolazeći pokraj njenog vrta uvijek bih joj mahnula, a ona je kimnula glavom i uputila mi simpatičan osmjeh.
Da, i uvijek me je ponudila svježim smokvama koje sam s guštom pojela do plaže. Drugo ljeto više je nisam vidjela, no stablo smokve bilo je tu i mamilo svojim plodovima. Stoga ne čudi da i dan danas s posebnom ljubavi pripremam hranu s tom namirnicom koja me podsjeća na osobu kojoj nikad nisam saznala ime. Ova mediteranska biljka bogata je kalcijem, željezom, magnezijem, vitaminom B6 i kalijem. Sušena, dostupna je tijekom cijele godine dok svježe plodove možemo brati od svibnja pa sve do početka studenog. Kada kupujete svježe smokve, uzimajte zrelije komade jer su onda posebno slatkastog okusa. Nije preporučljivo puno ih dirati jer brzo propadaju pa ih treba čim prije konzumirati.
Inače, smokve su vrlo zahvalne za kuhanje, bilo da radite slastice od njih ili slana jela. Kad su ovako vrući ljetni dani, idealne su kao dodatak salatama, sendviču, ali i slasticama. Nije ih potrebno dugo termički obrađivati da se ne umanji sočnost ploda. Smokve se fino sljubljuju s pršutom i sirom, a mogu se karamelizirati u medu ili popržiti na maslacu. Koji god način pripreme odabrali, guštajte ovog ljeta u smokvama.