TRADICIONALNI RECEPTI

HERCEGOVAČKA PEKA: Prokljuka, vršnik, čripnja, sač ili peka. Ovo tradicionalno jelo servira se u tepsiji, a uvijek mu prethodi bistra juha!

Klobuk, Ljubuski, 191117.
Priprema rucka kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: meso ispod peke.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Tradicionalni ručak!

Trebat će vam:

3 kg teletine
2 kg krumpira
nekoliko paprika
3 češnja češnjaka
3 luka
sol i papar
svinjska mast

 

Klobuk, Ljubuski, 191117.
Priprema rucka kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: meso ispod peke.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA
 

Meso izrežite na poveće komade i napacajte ga u soli, papru, ulju i crvenoj paprici. Krumpir i povrće također narežite na velike komade. U protvanu rastopite svinjsku mast, dodajte meso, a po njemu poredajte luk, krumpir, češnjak i paprike. Dodajte još malo soli i crvene paprike. Poklopite peku i na nju stavite žar. Otvorite je nakon 50 minuta i povucite krumpir na vrh. Svakih pola sata je otvarajte i miješajte. Ovako je pecite oko dva i pol sata, sve dok se sok od pečenja ne reducira.

Izdvajamo

Iz drugih medija