Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 60 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- oko 15 svinjskih nogica (svježe ili sušene) i svinjske obrazine
- svinjski rep
- lovorov list
- 2 mrkve
- 1 luk
- korijen celera
- 2 žlice octa
- 1 dl bijelog vina
Priprema
1. korak
U loncu zapeći dvije polovice luka u ljusci, pet do sedam minuta. Dodati svinjske brazine, nogice, kožice, mrkvu, korijen celera, sol i papar u zrnu te lagano prodinstati sve zajedno.
2. korak
Podliti vodom, dodati papar u zrnu i lovorov list. Kuhati na laganoj vatri, paziti da ne provrije, da bi aspik ostao bistar šest do sedam sati.
3. korak
Meso izvaditi i kad se ohladi narezati na manje komade. Nogice također.
4. korak
Tekućini obrati masnoću s vrha, te procijediti. U kalupiće sloziti nasjeckano meso, po želji i mrkvu, te zaliti tekućinom. Pustiti preko noći da se stisne.
5. korak
Jedan veći luk narezati na tanke ploške i malo propržiti na svinjskoj masti, samo da se zasjaji. Posoliti, popapriti i zaliti bijelim vinom. Pustiti da vino zavrije i ispari. Glazirani luk koristiti kao posteljicu za hladetinu.