DOMAĆA HRANA

HRANA KOJA GRIJE DUŠU I TIJELO: Sedam pravih jesenskih recepata kao s bakinih ručkova!

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
U restoranu Mamica u Puščinama, točnije u Nedelišću otvorili smo jesensku sezonu "jačih" jela i uživali u tradicionalnim specijalitetima koje nam je pripremila chefica Sandra Nedjeljko.

Piše: Sunčana Barušić

Početkom školske godine, u kontinentalcima uglavnom jenjava čežnja za morem, vikendice su "zapakirane" za zimu, Sad je trenutak da se iskoristi svaki lijepi vikend, možda je od godišnjeg ostao još koji dan, a nadolazeći su idealni da se krene uživati u kontinentalnom dijelu naše zemlje. Pa, ako vas put nanese u Pušćine (područje između Varaždina i Čakovca), točnije u Nedelišće, u Čakovečku ulicu, ne možete i ne smijete promašiti restoran i pansion Mamica.

- Na tom je mjestu 1969. godine otvorena krčma K Feriju i vodila ju je moja baka, Marija Levok. U studenome 2008. suprug Žarko i ja otvorili smo Mamicu koja je dobila ime po mojoj baki. Naime, u našem se kraju za baku kaže mamica - objasnila nam je vlasnica, chefica kuhinje... (da ne nabrajamo više) Sandra Nedjeljko.

Marko Miščević / Hanza Media

Bilo da se odlučite doći na izdašan ručak ili kvalitetnu večeru, uvijek možete, pogotovo ako se popije kapljica, dvije, računati i na ostanak jer 12 luksuzno uređenih soba jamči dobar san i kvalitetan smještaj. Ali, da se vratimo u kuhinju, u kojoj glavnu riječ ima Sandra koja je sve što je naučila od bake i mame, te tehnike kuhanja usavršila u prestižnoj školi Le Cordon Bleu, plasirala u svoja jela koja sama osmišljava i nadopunjuje. Nisam trebala dugo razmišljati što staviti na meni.

Marko Miščević / Hanza Media

Odlučila sam njegovati domaću kuhinju, s domaćim sastojcima koje nabavljam od privatnih proizvođača, ili ih sami uzgajamo, ali isto tako nastojim pratiti trendove. Tako je naš meni mješavina starinskih, domaćih sastojaka i jela, ali uvijek s malim pomakom - objasnila nam je Sandra Nedjeljko, nudeći nam savršeni desert od - starog kruha.

- Nikad se kod nas nije bacala hrana, a naše su bake znale kako iskoristiti i posljednji komadić. Tako je i nastala ova torta - govori Sandra i nudi nam još tople, mirisne šnite preko kojih smo prelili, naravno, domaći pekmez od marelica.

Marko Miščević / Hanza Media

Sandri i Žarku pomaže i njihova kći Atea, a koliko uz vođenje pansiona i restorana stignu, nastoje pripremati sami: osim pekmeza od marelica, na stolu je bio friško skuhan pekmez, odnosno namaz od jabuka, uvijek ujutro kuhinja zamiriše po domaćem kruhu i pecivu, tijesto za štrudle i pite mijesi se k'o od šale, rade se umaci... Za Dobru hranu Sandra Nedjeljko odlučila je pripremiti jela od sezonskih namirnica, kao što su buča, gljive, šljive, svima će nam na jelovniku sve češće biti juhice koje griju, a preporučujemo i da kod Mamice probate domaćeg piceka s domaćim mlincima. Pa, domaće je domaće! Evo u kojoj divnoj klopi smo uživali!

Palenta zapečena s gljivama i kiselim vrhnjem

Marko Miščević /

Pileći batak i zabatak iz pećnice s mlincima

Marko Miščević / Hanza Media

Knedle sa šljivama

Marko Miščević / Hanza Media

Žemljenjača

Marko Miščević / Hanza Media

Trganci od hedljina brašna na slanini s kiselim vrhnjem

Marko Miščević / Hanza Media

Rižoto s bučom i gljivama

Marko Miščević / Hanza Media

Pretepena juha

Marko Miščević / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 03:49