PRIPREMA IVANA ČULJAK

HURMAŠICE S ORASIMA PO RECEPTU BABE MILKE: ''Mama ih je radila kad sam se zaželjela slatkog u studentskim danima pa bi ih poslala busom za Zagreb!''

Klobuk, Ljubuski, 161117.
Priprema urmasica kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: priprema urmasica.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Tradicionalan desert!

 

Hurmašice su tradicionalno jelo Bliskog Istoka, a rade se u različitim varijantama. U tijesto možete dodati kokos ili orahe, po želji. Ivana je s mamom napravila hurmašice po receptu babe Milke. “Ma, to je za čas gotovo! Kad sam bila u Meksiku, vlasnik restorana tražio me da napravim nešto naše i ja sam pripremila hurmašice.

Klobuk, Ljubuski, 161117.
Priprema urmasica kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: priprema urmasica.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA
 

Mama ih je uvijek radila kad smo se braća i ja zaželjeli slatkog u studentskim danima pa bi ih poslala busom za Zagreb!” otkrila nam je Ivana pa smo se skupa uputile vidjeti kako peka napreduje.

Klobuk, Ljubuski, 161117.
Priprema urmasica kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: priprema urmasica.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA
 

Klobuk, Ljubuski, 161117.
Priprema japraka kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: priprema japraka.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Klobuk, Ljubuski, 161117.
Priprema urmasica kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: priprema urmasica.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Za tijesto:

2 jaja
200 g maslaca
140 g šećera
500 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo

Za punjenje:

mljeveni orasi
malo mlijeka
malo šećera

Za preljev:

5 dl vode
250 g šećera
2 limuna

 

Klobuk, Ljubuski, 161117.
Priprema urmasica kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: priprema urmasica.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA
 

Jaja izmiksajte sa šećerom i maslacem. Brašno prosijte s praš- kom za pecivo, dodajte u jaja i zamijesite mekano tijesto. Za punjenje pomiješajte sve sastojke (količina po želji, ovisi koliko bogato želite napuniti hurmašice). Za preljev u vodi na laganoj vatri rastopite šećer i limune narezane na ploške. Od tijesta formirajte valjke, napravite udubinu u sredini, stavite punjenje od oraha te ih pritisnite o najsitniju stranu ribeža kako bi hurmašice dobile lijep uzorak na vrhu. Poredajte ih na protvan. Pecite 30 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva. Kad su hurmašice pečene, prelijte ih preljevom i pričekajte da se ohlade.

Izdvajamo

Iz drugih medija