SPICE IT UP

INDIJSKI ZAČIN NA ZAGREBAČKI NAČIN: Murgh Makhani (piletina u maslacu)

 Marko Miščević
Nagovorili smo Gordanu Vuković Lawanyju vlasnicu dućana Spice Up, da nam pripremi indijska jela koja najčešće kuha za svoju obitelj.

Za marinadu:

1 kg pilećih prsa u komadima
2 žličice soli
2 žličice tandoori masale
1 žličice kumina u prahu
1 žličica korijandra u prahu
2 žličice crvenog chillija u prahu
8 žlica jogurta
malo svježeg limunova soka

Set (1):

1/2 čaše maslaca
1 1/2 žličice kumin sjemenki
1 1/2 žlice indijskog oraščića
2 žlice đumbir-češnjak paste
2 luka srednje veličine
4 rajčice srednje veličine

Set (2):

1/2 šalice maslaca
4 indijska lovor listića
1 žlica smrvljenih cimet štapića
6 zelenih kardamon sjemenki
6 klinčića

Set (3):

žličica soli
1 žličica kurkume
1 žličica crvenog chillija u prahu
1 žličica manga u prahu
1 žličica crnog bibera u prahu
1 1/2 žličica garam masale
2 žličice smeđeg šećera

Set (4):

4 žličice sušenog lišća piskavice
1 čaša punomasnog vrhnja
svježi korijandar

Marko Miščević

Umiješati začine i jogurt u piletinu i marinirati jedan sat u hladnjaku. Na srednjoj vatri rastopiti maslac, uz stalno miješanje dodavati jedan po jedan sastojak redom i lagano popržiti: kumin sjemenke, indijski oraščić, đumbirčešnjak pastu, zatim luk i na kraju rajčicu. Kad rajčica omekša, ukloniti s vatre i miksati u pastu. Staviti sa strane. Na srednjoj vatri dodati pola šalice maslaca i lagano prepržiti cijele začine redom: indijski lovor list, cimet štapić, zeleni kardamon i klinčić. Dodati piletinu i dalje pržiti na srednjoj vatri 15-ak minuta. Dodajte izmiksani luk i rajčicu sa začinima. Kuhajte na srednjoj vatri dok ne zakipi lagano miješajući. Kad zakipi, dodajte začine u prahu, prokuhajte 5-10 minuta. Dodajte sol po potrebi. Kad je kuhano, ugasite vatru i posipajte suho lišće piskavice, tučeno vrhnje i svježi, nasjeckani korijander. Poslužite dok je vruće, s rižom ili s indijskim tradicionalnim kruhom naanom. Savjet: Slobodno dodajte malo vode u izmiksanu pastu prije dodavanja na piletinu jer će se pasta zgusnuti, no nikako previše vode, umak treba biti gušći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:57