SPICE IT UP

INDIJSKI ZAČIN NA ZAGREBAČKI NAČIN: Mutton curry (curry od janjetine)

 Marko Miščević
Nagovorili smo Gordanu Vuković Lawanyju vlasnicu dućana Spice Up, da nam pripremi indijska jela koja najčešće kuha za svoju obitelj.

Priprema mesa za curry:

1/2 kg janjećeg mesa otkoštenog dijela - komadi
3, 4 klinčića
3, 4 zelena kardamona
1 štapić cimeta
1 žličica komorač sjemenki
1 žličica soli
3, 4 čaše vode

Sve sastojke zajedno prokuhati u loncu s pritiskom (ekspres lonac), meso treba biti skoro kuhano.

Sastojci za curry (SET 1):

1 veliki crveni luk
3, 4 rajčice srednje veličine
2 žlice đumbirčešnjak paste
2 zelena chillija
10 curry listića
1 žličica kurkume

Mješavina začina za curry (SET 2):

1, 2 sušena crvena chillija
2 žlice sjemenki korijandra
1 žlice izmrvljenog cimeta u štapiću
1 žlica sjemenki komorača
1 žlice crnog bibera u zrnu
1 žličica sjemenki kumina
5 sjemenki zelenog kardamona
1 sjemenka smeđeg kardamona (po želji)
1 zvjezdasti anis

Marko Miščević

Sve začine prepeći na suhoj tavi i samljeti u fini prah. Ostaviti sa strane. U posudi ugrijati 5-6 žlica ulja i dodati sastojke iz seta 1 redom, popržiti na srednjoj vatri, nakon što je gotovo miksati u finu pastu i dalje pirjati na laganoj vatri. Dodati prokuhano meso i samljevene začine u prahu iz seta 2. Meso prethodno ocijediti od vode u kojoj se kuhalo. Dobro izmiješati uz dodavanje vode (svježe ili one u kojoj se kuhalo meso). Dodati soli/ chilli po potrebi. Na kraju dodati svježi korijandar (po želji). Po želji se može dodati samljeveni svježi kokos ili kokosovo mlijeko (3, 4 žlice). Poslužiti uz basmati rižu, poori ili chapati te tradicionalnu salatu raitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:40