1 kg kosti i glava bijele ribe (uobičajeno otpad pri obradi ribe za pečenje)
2 grincajga (korjenasto povrće)
4 glavice žutog ili crvenog luka i naravno ako se još nešto od povrća pronađe u hladnjaku (vrhovi poriluka, omekšala rajčica, list zelja...)
Korjenasto povrće dobro operite pod mlazom hladne vode i dobro iščetkajte koru pa ga ogulite gulilicom. Za pripremu temeljca potrebna vam je samo kora povrća, a povrće možete iskoristiti za neko drugo jelo. U lonac ulijte 4 i pol litre hladne vode, dodajte riblje kosti te ih stavite kuhati. Luk operite, prerežite na pola i zapecite polovice na suhoj tavici dok blago ne pocrne. Kore i luk dodajte u lonac s ribljim kostima, pojačajte vatru na maksimum, a kad temeljac zakuha, smanjite temperaturu pa pustite da se krčka 45 minuta. Dobiveni temeljac procijedite kroz cjediljku, ohladite i eventualno zamrznite te ga koristite po potrebi za razne juhe, rižota, variva i umake