Piše i kuha: Slavica Šagolj
Kako smo imali veliki vrt, jedino što je mene zanimalo bile su sadnice jagoda koje sam s posebnom pažnjom čuvala, čak i po zimi kada nisam mogla dočekati tople dane da procvjetaju. Tako sam ih tu zimu čak pokrivala svojom vesticom da čim prije dozru, što moja obitelj i dandanas s veseljem prepričava. Koji god je mama kolač ispekla, naravno da sam pitala - ima li tu jagoda? Da bih zadovoljila malu nestrpljivicu, u špajzi je uvijek bilo džema od jagoda pa je jedna žličica uvijek učinila čuda. Međutim, moja ljubav ne prestaje ni dandanas, jagode su i dalje moje najdraže i najomiljenije voće.
Danas u mojoj špajzi uvijek ima džema od jagoda, koji ljubomorno čuvam, što jako dobro znaju moji prijatelji. Rado ću dijeliti džemove od drugog voća, no od jagoda ne. Stoga ne čudi s kojim veseljem sam pripremala jela. Izazov je bio tim veći jer su u pitanju bila slana jela, no fotografkinju i mene oduševila je hladna juha, rižoto, ali i svinjsko pečenje s umakom od jagoda s dodatkom čilija. Stoga slatko zamijenite slanim i bez ustručavanja isprobajte naše recepte.