S DEČKIMA IZ VARIONICE

JESTE LI IKADA RADILI BEERAMISU? Napravili smo dva totalno pomaknuta slatka recepta s pivom i sad ih dijelimo s vama!

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Iako pivo, za razliku od vina, češće konzumiramo kao piće uz dobro društvo ili nakon ukusnog roštilja, i ono može biti ne samo odličan dodatak jelima nego i njihov temeljni sastojak

A ne morate ga koristiti samo za pripremu slanih jela, nama su dečki iz Varionice otkrili dva slatka recepta koja su nas oduševila. Sad ih dijelimo s vama!

Beeramisu

600 ml specijalnog stout piva s kavom (npr. Lively Neon)
140 g šećera
500 g mascarponea
200 g piškota
6 jaja
300 ml kave
kakao za posipanje

Podravina, 300919 Novi prostor pivovare Varionica. Priprema jela sa pivom. Foto: Marko Miscevic / Cropix

Pivo reducirajte sa 100 g šećera. Za to će vam trebati otprilike 45 minuta, dok od 600 mililitara ne dobijete 100 mililitara tekućine. Razdvojite žutanjke od bjelanjaka. Preostali šećer pjenasto umutite sa žutanjcima, a zatim kuhajte na pari neprestano miješajući. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg. Ohlađeno reducirano pivo i kremu od žumanjaka pomiješajte s mascarponeom. U dobivenu kremu polagano dodajte snijeg. Piškote natopite kavom. U zdjelu za serviranje ili u čaše slažite red piškota pa red kreme, a sve na kraju pospite kakaom. Desert je najbolje ostaviti preko noći u hladnjaku.

Mango IPA fritule

1 mango
120 g glatkog brašna
1 žličica soli
1 žličica praška za pecivo
2 žlice smeđeg šećera
2 jaja
80 ml Ipa piva
1 žlica rastopljenog maslaca
ulje
šećer u prahu
malo ruma

Podravina, 300919 Novi prostor pivovare Varionica. Priprema jela sa pivom. Foto: Marko Miscevic / Cropix

Mango ogulite i narežite na male kockice. U jednoj posudi pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. U drugoj umutite jaja i šećer, dodajte rastopljeni maslac i pivo. Suhe sastojke pomiješajte s mokrima i na kraju u smjesu dodajte narezani mango. U dubokom loncu zagrijte ulje. Uz pomoć žličica oblikujte malo po malo smjese kako biste dobili fritule. Ispržene fritule stavite na papirnati ubrus da upije višak ulja. Na kraju fritule pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:54