Juha od vrganja

    AUTOR:
    • Mateja Domitrović

  • OBJAVLJENO:
  • 15.10.2012. u 13:37

Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 20 min
Broj osoba: 4

Sastojci

  • 300 g svježih vrganja
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 4 grančice peršina
  • 2 grančice majčine dušice
  • 800 ml povrtnog temeljca ili vode
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 1 žličica maslaca
  • 3 žlice maslinova ulja
  • sol
  • papar

Priprema

1. korak
U posudi rastopite maslac i na njemu zažutite sitno nasjeckan luk. Gljive očistite i izrežite na ploške te ih bacite na luk, dodajte sitno izrezan češnjak, peršin, grančicu majčine dušice i pirjajte dok gljive ne omekšaju.

2. korak
Zatim sve zalijte povrtnim temeljcem ili vodom, posolite, popaprite, dodajte slatko vrhnje (možete koristiti i kiselo vrhnje) i kuhajte još nekoliko minuta.

3. korak
Prije serviranja juhu pokapajte s malo maslinova ulja i jedite uz šnitu tamnog kruha. Ako se sve ne pojede za ručak, dobra će biti i hladna uz prepečeni kruh ili tost.

4. korak
U ovu juhu možete dodati malo sušenih vrganja koje prije namočite u toploj vodi. Isto tako za juhu umjesto vrganja možete koristiti i šampinjone, bukovače, lisičke, dedeke, trubice. Možete zajedno s gljivama prodinstati i malo naribane mrkve i peršin.

Izdvajamo