Kalnički ponakljiči ili pociglanjki

Privatna arhiva

Sastojci:

500 g oštrog brašna
500g glatkog brašna
sol
2 jaja
2 kg sira
0,5 l kiselog vrhnja
5 jaja
500 g kukuruzne krupice

 

Priprema:

Za Kalničke ponakljiče se mijesi tijesto isto kao za štrukle samo što ono ne mora nauljiti. Tijesto se razvalja valjkom te se nekoliko puta "namata" oko njega i razvlači što je važno jer to tijestu daje žilavost koje ponakljiči moraju imati.

Privatna arhiva

Višak tijesta koji prelazi rubove stola se odreže i može se iskoristiti za trgance.

Privatna arhiva

Tijesto se reže na trake širine oko 10 cm te se preklapa s obje strane tako da se ne spaja već sredina s nadjevom treba ostati nepokrivena.

Privatna arhiva

Ponakljiči se tada režu na nešto manju veličinu od štrukli, po sredini se preliju s malo vrhnja i stavljaju se peći u namašćen pleh na 180 stupnjeva oko 30-35 minuta. Mogu se i zamrznuti, a slažite ih na tacnu premazanu mašću.

Privatna arhiva
 

Izdvajamo

Iz drugih medija