ZA RUČAK

KLASIK KOJI OBOŽAVAMO JESTI ZA HLADNIJEG VREMENA: Kako napraviti najbolji gulaš od junetine s palentom?

Zagreb, 251017.
Jela s crnim trubama: savijaca, gulas, mamaz i juha. Jela je pripremila Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
CROPIX

Mrke, crne pa i mrtvačke trube, trubice ili trubače nazivi su za jednu vrstu gljiva koju iskusni gljivari i gurmani cijene zbog njezine iznimne aromatičnosti.

Trebat će vam:

2 kg junetine
300 g luka
4 češnja češnjaka
2 mrkve
1-2 peršina
komadić korijena celera
0,5 l crnog vina
2 žličice praha crnih trubica
1 žličica mljevene paprike
1/2 žličice dimljene mljevene paprike
1 žličica pimenta
1 žličica pesta od paprike
1 žlica koncentrata rajčice 
lovorov list
peršinov list
sol
papar

 

Zagreb, 251017.
Jela s crnim trubama: savijaca, gulas, mamaz i juha. Jela je pripremila Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
CROPIX
 

Meso izrežite na komade veličine zalogaja pa ga popecite na masnoći i to u dvije, tri ture. Nemojte sve staviti odjednom u posudu jer će se sve zalijepiti, a svaki komad se mora zapeći. Pečeno meso izvadite pa zažutite luk, dodajte mljevenu papriku i piment pa pola češnjaka i kratko popržite. Zatim u lonac stavite nasjeckano korjenasto povrće i za nekoliko minuta meso i koncentrat rajčice. Ulijte vino, promiješajte pa ulijte vodu i ostavite da se krčka na laganoj vatri uz povremeno miješanje barem dva sata. Pred kraj kuhanja dodajte prah crnih trubica, ostatak češnjaka, sol, papar i peršinov list. Poslužite s palentom u koju ste dodali svježe ili namočene suhe trube i sušene rajčice.

Izdvajamo

Iz drugih medija