Kolač od maka i limuna

Split, 261214.
Kolaci Pastry chefa Tereze Alabanda.
Na fotografiji: Kolac od maka i limuna.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Čizmić / Hanza Media

Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 60 min
Broj osoba: 4 – 6

Sastojci

  • 175 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 3 jaja
  • 2 Korica 2 limuna
  • 200 g mljevenog maka
  • 100 g brašna
  • 5 g praška za pecivo
  • 130 ml mlijeka
  • Za glazuru:
  • 1 Sok jednog limuna
  • 150 g šećera u prahu

Priprema

1. korak
Pjenasto izraditi maslac sa koricom limuna i šećerom. Postupno dodati jedno po jedno jaje, dobro miješajući između svakog dodavanja. Smjesa mora biti glatka i pjenasta. Ručno umiješati mak i prosijano brašno s praškom za pecivo. Na kraju umiješati i hladno mlijeko. Izliti smjesu u kalup i peći na 180°C 45-55 minuta (provjeriti čačkalicom da li je kolač gotov).

2. korak
Za glazuru:
Dok se kolač peče, pripremiti glazuru. Pomiješati sok sa prosijanim šećerom u prahu i mutiti dok ne dobijete gustu, bijelu smjesu. Po potrebi dodati još šećera. Premazati kolač čim izađe iz pećnice.

Izdvajamo