SLATKI ZUB

KOLAČ S BIJELIM GROŽĐEM, VINOM I MASLINOVIM ULJEM: Tjedan smo odlučili započeti nečim slatkim!

    AUTOR:
    • Tihana Lohinski

  • OBJAVLJENO:
  • 02.12.2019. u 11:24

Tihana Lohinski, autorica bloga Strawberry Soup, nam je otkrila ovaj recept za prste polizati!

Sastojci:

225 ml bijelog vina
100 ml meda ili 150 g šećera
100 grama maslaca sobne temperature
3 jaja
korica naranče
korica limuna
175 ml maslinova ulja
225 grama brašna
1 žlica praška za pecivo
oko 200 grama bijelog grožđa
listići badema za posip

 

Priprema:

Zagrijte vino u lončiću dok ne zavrije, onda ga krčkajte još nekoliko minuta dok se malo ne reducira (trebalo bi ostati oko 100 ml vina). Ostavite sa strane da se ohladi. Izmiksajte maslac i šećer dok smjesa ne bude kremasta. Dodajte jaja, jedno po jedno i miksajte, zatim dodajte naribane korice limuna i naranče. U odvojenu posudu pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Pomiješajte vino i maslinovo ulje. Ulijte dio te tekućine u smjesu s jajima i maslacem, zatim dio brašna, pa opet naizmjenično tekućinu i brašno dok sve ne potrošite i dok ne bude jednolična smjesa. Taj dio nemojte miksati kako ne biste premiksali smjesu za kolač, nego sastojke u ovom dijelu miješajte kuhačom. Bobice grožđa narežite na pola ako nisu jako sitne. Po potrebi im izvadite koštice. Dodajte dio grožđa u tijesto pa dobro promiješajte. Smjesu stavite u pleh za pečenje obložen papirom za pečenje. Stavite još grožđa na gornji dio kolača. Kolač pecite oko 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Listiće badema dodajte na vrh kolača zadnjih 10 minuta pečenja kako ne bi zagorjeli.

Izdvajamo

Iz drugih medija