FENOMENALNI RECEPTI ZA TRIPICE

KONTROVERZNI FILEKI: Neki ih ne mogu smisliti, a drugi ih obožavaju. Ipak, tripice se mogu pripremiti na bezgranično mnogo načina!

 Duje Klarić / Hanza Media
Bilo da se radi o janjećim, jarećim, junećim, telećim ili čak ribljima, tripice se mogu jesti na bezgranično mnogo načina. Od potpuno jušnih varijanti do onih koje se mogu jesti vilicom. Jedino nam nije jasno zašto su svinjeće tripice toliko rijetke.

Tripice nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Podvojile su svijet na strastvene obožavatelje fileka i radikalne apstinente koji ih ne žele ni kušati. Prvi tabor ne posustaje u nagovaranju drugoga. Za neupućene, priča o filekima počinje i završava s jušnima od iskuhanog junećeg trbuha kojem se često dodaje dimljena slanina.

Najveći argument ljubitelja tripica je veliko bogatstvo receptura, od temeljnog sastojka do neizbrojivih varijacija u pripremi. Ne radi se samo o nekim bizarnim jelima od iznutrica iz egzotičnih krajeva.

Marko Miščević /

Već se i u Hrvatskoj u relativno velikom broju restorana redovito mogu naći janjeće tripice. Kozje, odnosno jareće nešto su rjeđe, ali i njih se može unaprijed naručiti na farmama. Manje su poznate riblje tripice, iako će vas upućeni kuhari podučiti jednostavnom poučku.

Trilj,230714.
Promocija autohtonih Dalmatinskih jela u sklopu projekta  RERE (razvojne agencije splitsko dalmatinske zupanije)
Duje Klarić / Hanza Media

U načelu od svake veće ribe koja obitava u čistome moru dadu se pripraviti vrlo ukusne tripice. O tome mogu uvjerljivo posvjedočiti Kinezi. Oni suše riblje tripice i potom ih upotrebljavaju u raznim jelima. Najpoznatija je takozvana šangajska juha od ribljih tripica u kojoj plivaju i školjke i račići. Kod nas se riblje tripice pripravljaju u nekoliko restorana, od Istre do Prevlake. Najčešće se spremaju od grdobine i tune. Neobično je kako su u nas rijetke tripice od svinjetine. Ipak, istarska tradicija poznaje i takvo jelo. To je kapuz sa svinjskom drobinom, dakle tripice od svinjetine s kiselim kupusom.

Marko Miščević

No pođimo redom. Ove uobičajene za našu i većinu europskih zemalja, juneće odnosno teleće, razlikuju se po položaju, odnosno dijelu trbuha koji se koristi. U oksfordskom leksikonu hrane navode se četiri različita položaja kravljeg probavnog trakta prema kojim su vrsni kuhari tražili da im dobri mesari daju određene vrste tripica. U tom majstorskom znanju prednjače Francuzi koji su redom, od glave prema trupu, razlikovali gras-double, potom redom cailette, bonnet i konačno franche mule. U Normandiji kuhari imaju čak i posebnu posudu za dugotrajno iskuhavanje tripica nazvanu tripiere.

Špek fileki

Marko Miščević

Callos Madrilenos

Marko Miščević

Trippa alla triestina

Marko Miščević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 04:33