IZ VLASTITOG VRTA

KRASTAVCI: Uzgojili smo ih, pobrali i od njih napravili ukusna jela koja morate isprobati!

Mi smo ih uzgojili i pobrali u vlastitom vrtu, a i pune su ih tržnice - za kiseljenje nabavite sitnije primjerke, dok će za salate, čušpajze, dipove, smoothieje te hladne i tople juhe najbolji biti malo impresivniji primjerci.

Evo dokaza da nismo samo vješti na riječima, naravno i u kuhanju, nego, kao što priliči, uzgajamo svoje povrće. I, dok je u vrtu u Dubrovčaku desnom proljeće bilo radno, okapalo se, sijalo, nabavljali su se pelceri i stvarale su se gredice kelja, kupusa, rajčice i krastavaca, uloženi trud dao je plodove. Istina, malo smo češće morali zalijevati jer ovogodišnje je ljeto baš pržilo zemlju, ali... unatoč vrućinama, krenuli smo u berbu.

Prošli su vikend na redu bili krastavci, a bilo ih je toliko da su Ozana i Monika odlučile dio ukiseliti. Odvojile su najljepše primjerke, one koji su bili podjednako zreli sa svih strana i bez oštećenja, a jedan su dio pospremile u hladnjak. Pa, vrućine se pune lakše podnose uz svježe krastavce.

Najprije, sadrže vrlo malo kalorija: 100 g = 12 kcal (doduše cure su vitke, ali ipak treba pripaziti...), puno vlakana, vitamina i minerala, a zbog velike količine odlično nadoknađuju znojenjem izgubljenu tekućinu i gore navedene sastojke. I dok su djevojke raspravljale kako svježi krastavci povoljno djeluju i na kožu jer je zbog kafeinske kiseline i vitamina C umiruju, hidratiziraju i smanjuju otekline, mi smo razmišljali o receptima.

Za varivo od krastavaca i krumpira (koje se na žalost rijetko može pojesti u restoranima) prelistali smo bakine recepte, dok je hladna juha već češća na nekim jelovnicima. A, kiseljenje krastavaca? Pa za to vam treba strpljenja i vremena, jer treba ih jako dobro oprati. Ozana i Monika su nam otkrile trik: dobro su ih trljale četkicama za zube!

Ukiseljeni krastavci

Varivo s krumpirom i krastavcima

Krastavci punjeni tunjevinom

Cucumber filled with tuna paste and walnuts
/ StockFood

Hladna juha od krastavaca

Zagreb, 260814.
Hladne juhe osmislila je i skuhala Vana Babic, urednica web-a dobrahrana.hr. Juhe su povrtne, intenzivnih boja sa zanimljivim dodacima.
Na fotografiji: Juha krastavac
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:26