RECEPT KOJI VAM TREBA

KREMASTI CHEESECAKE: Prejednostavan kolač za koji nećete paliti pećnicu, a tražit će se komad više!

 Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA
Omiljeni kolač...

Cheesecake mi je omiljeni kolač. Nisam sigurna na što vi pomislite kad vam spomenem cheesecake, ali za mene je to uvijek onaj koji se ne peče. Zašto? Jer tako ne moram brinuti hoće li iz pećnice izaći s pukotinama, jesam li stavila dovoljno vode u baine marie u kojem se peče, hoće li biti pretaman ili možda nedovoljno pečen u sredini. I ono što najviše volim, bazna smjesa je uvijek ista, a začina koje u njega možete dodati je beskonačno mnogo. Mascarpone, slatko vrhnje, malo šećera u prahu su dobra podloga koja trpi čokoladu svake vrste, mljevene ili usitnjene začine, orašaste plodove, suho ili svježe voće.

Ovaj put je moj zadatak bio napraviti božićni cheesecake. Sigurno da su mi na um odmah pali klinčić i cimet, ali nedavno sam radila cheesecake s bijelom čokoladom koji me jednostavno oduševio. Odlučila sam taj recept učiniti božićnim. Kardamom u kremi mi se činio kao pravi pogodak, a pistacije nisam mogla zaobići budući da su mi omiljeni orašasti plodovi. Podlogu za cheesecake sam napravila od Speculaasa, aromatičnih prhkih keksića obogaćenih začinima koji vrište Božić. Za potpuni božićni delirij, malo sušenih brusnica na vrhu.

Par savjeta od amaterke u kuhinji:

Uvijek koristite mahunu vanilije

Puno recepata će zahtijevati ekstrakt ili esenciju vanilije, ali vi uvijek koristite sjemenke mahune vanilije. Istina je da ćete ju platiti skuplje, ali okus će biti nemjerljivo bolji.

Zaključila sam da je idealan omjer keksa i maslaca za podlogu 2:1 plus još malo

Dakle, na 200 grama keksa uvijek stavljam 125 grama rastopljenog maslaca. Po meni je bolje staviti više nego manje, jer ne želite dno koje jedva nožem prerežete.

Slatko vrhnje

Nemilo slatko vrhnje. Ako ga previše ''istučete'' čim ga umiješate u smjesu sa sirom, sve će postati strašno gusto i neprozračno. Slatko vrhnje samo lagano ''istucite'' i onda dodajte u smjesu sa sirom.

Prste k sebi barem sat vremena

Znam da je ovo prilično teško, ali najbolji je kad u hladnjaku odstoji minimalno sat vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 16:19