Kvinoja s pečenim tofuom i povrćem

Težina pripreme: jako lagano

Sastojci

  • 200 g Bio kvinoje
  • 1 luk
  • 200 g Bio mrkve
  • 1 bundeva/tikva
  • 200 g Bio tofua
  • Bio ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sojin umak
  • himalajska sol
  • začinsko bilje
  • rikula

Priprema

1. korak
Kvinoju namočite preko noći (ili barem na nekoliko sati) u mlaku vodi. Ocijedite i dobro je operite pod jakim mlazom
vode. Kvinoju kuhajte na laganoj vatri cca 10-15 minuta. Pripazite da se ne raskuha. Posolite pred kraj kuhanja.
Maknite s vatre i ostavite da bubri još nekoliko minuta. Tofu narežite na kockice. Od sastojaka: sojin umak, voda
(omjer 1:3), začina: češnjak u prahu, papar, korijandar, kumin u prahu, kurkuma ili drugih začina, pripremite marinadu.

2. korak
U marinadu namočite tofu cca 30 minuta. Prije prženja marinadu odlijete te ju spremite za začinjanje. Dobro
ocijeđen tofu istresemo u tavu i kratko popržimo na maslinovom ulju da lagano posmeđi. U drugoj tavi na maslinovom
ulju popržite na sitno nasjeckani luk, na kolutiće narezanu mrkvu i na kocke narezanu bundevu. Povrće popržite
nekoliko minuta zatim ga zalijte s malo vode ili bijelog vina. Pokrijte i pustite da se dinsta. Dinstano povrće zajedno
s prepečenim tofuom umiješamo u kvinoju. Začinimo preostalom marinadom, prelijemo maslinovim uljem i dobro promiješamo. Poslužimo na tanjure i posipamo sjeckanom rikulom. Ponudimo kao toplo jelo ili kao hladnu salatu.

Izdvajamo