Lazanje s vrganjima

Težina pripreme: teško
Vrijeme pripreme: 80 min
Broj osoba: 4

Sastojci

  • 1 luk
  • 2 mlada luka
  • 700 g vrganja, očetkanih i narezanih na ploškice
  • 1 čajna žlica sitno sjeckane majčine dušice
  • 250 g mozzarelle
  • 500 g svježih kora za lasagne
  • 1,5 dcl suhog bijelog vina
  • 2 jušne žlice koncentrata rajčice
  • 70 g parmezana
  • 1 jušna žlica sitno sjeckanog peršinova lista
  • 3 jušne žlice maslinova ulja
  • sol i papar
  • Za bešamel:
  • 7 dcl mlijeka
  • 30 g maslaca
  • 30 g brašna
  • 1 jušna žlica sitno ribanog parmezana
  • prstohvat muškatnog oraščića

Priprema

1. korak
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva te pripremite četvrtasti kalup (cca 25×30 cm). Vrganje očetkajte i narežite na ploške. U plitkoj posudi na malo maslinova ulja propirjajte sitno sjeckani luk i mladi luk dok ne omekšaju. Dodajte vrganje, propirjajte ih i podlijte vinom te začinite majčinom dušicom. Vrganje pirjajte na laganoj vatri dok tekućina ne ispari. Dodajte koncentrat rajčice i 1 dl vode, posolite i popaprite. Ostavite sa strane.

2. korak
Za bešamel na tavi rastopite maslac, dodajte brašno i energično miješajte minutu, dvije pazeći da se ne naprave grudice – trebate dobiti glatku teksturu. Zatim ulijevajte mlako mlijeko istodobno miješajući. Kuhajte nekoliko minuta da se smjesa zgusne, začinite muškatnim oraščićem, malo posolite, a zatim dodajte parmezan.
Tijesto za lazanje prije slaganja kratko prokuhajte u kipućoj slanoj vodi (na minutu, dvije).

3. korak
Kalup za pečenje obilno namažite maslacem pa složite niz kora da pokrije dno. Dodajte pola gljiva, malo sitno sjeckanog peršina, prelijte trećinom bešamela, dodajte polovicom mozzarelle te pokrijte opet nizom komada tijesta. Zatim na tijesto položite ostatak gljiva, pospite peršinom, prelijte drugom trećinom bešamela, mozzarellom te pokrijte tijestom.

4. korak
Sve zajedno polijte ostatkom bešamela, dodajte po vrhu mozzarelle i pospite parmezanom. Sve pokrijte folijom i pecite 45 minuta, a zatim otkriveno još 15-ak minuta. Kad su gotove, lazanje ostavite da odstoje nekoliko minuta.
Posudba: plava čaša, 19,50 kn, veliki tanjur, 53,90 kn, sve Coin Casa.

Izdvajamo