Lazanje

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 60 min

Broj osoba: 4 – 5

Sastojci

  • 500 g mješano mljeveno meso
  • 500 g sir
  • 1 glavica crveni luk
  • 600 g brašno
  • 1 jaje
  • 0.7 l mlijeko
  • ulje
  • vegeta, sol, biber, bosiljak, vlasac
  • parmezan ili ribanac za posipanje
  • 0.25 l koncentrat rajčice

Priprema

1. korak

Priprema bešamel umaka. U loncu popržite 2,5 jušne žlice brašna na malo ulja. Kad pozlatni dodavajte mlijeko ( koje ne smije biti hladno). Mlijeko dodavajte polagano tako da zadržavate gustoću otprilike kao smjesa za palačinke. Začinite sa malo vegete, soli i bibera. Kad potrošite otprilike 0,7 litre mlijeka, maknite s vatre i poklopite dok pripremite ostalo.

2. korak

Priprema tijesta. Razmutite jaje, dodajte vodu i malo soli. Uspite oštro brašno. Promješajte i zamjesite tako da dobijete homogenu smjsu. Odvojite komad veličine nešto manje od teniske loptice. razvaljajte na tanko na veličinu da vam prekrije dno posude u kojoj ćete peći. Tako napravite i sa ostatkom tijesta tako da dobijete 5 kora. Ako ne volite raditi sa tijestom, možete kupiti kore za lazagne u kutiji te ih na 20-ak minuta potopiti u vrućoj vodi da omekane.

3. korak

U međuvremenu izribajte sir.

4. korak

Priprema mesa. U dublju tavu ili wok uspite malo ulja. Glavicu luka usitnjenu na kockice stavite na ugrijano ulje. Kad postakle dodajte meso. Kuhačom usitnite i mješajte. Kad se ispari voda, prelijte sa još vode i dodajte začine po želji. Ja stavljam vegetu, sol, malo bibera, vlasac, bosiljak i malo crvene paprike. Za ovakva jela mljeveno meso je bolje što duže krčkati. Ja ga dinstam 40-ak min. 5 min prije kraja dodajte koncentrat rajčice.

5. korak

Slaganje. Posudu za pečenje namažite uljem. Najbolje je koristiti keramičku vatrostalnu posudu, ali ako nemate može biti i staklena, teflonska ili neka druga. Na dno stavite razvaljano tijesto, te odrežite višak. Tijesto zalijte bešamelom, na to rasporedite 1/4 mesa, pospite sa naribanim sirom, te prekrijte sa slijedećim “listom” tijesta. Opet ponovite bešamel, meso, sir, pa tijesto. I tako dok ne potrošite meso. na zadnji sloj tijesta pospite ribanim sirom, zalijte ostatkom bešamela i stavite malo parmezana.

6. korak

Složenac stavite u pećnicu na 190 stupnjeva 20-ak min. Povremeno zavirite u pećnicu. Ako ne porumeni na mjestima 20-ak min malo pojačajte temperaturu. Kad izvadite iz pećnice ostavite 10-ak min da malo stisne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 20:03