Lička masnica

Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 80 min
Broj osoba: 4

Sastojci

  • 500 g glatkog brašna
  • 4-5 jaje
  • sol
  • kvasac
  • mlaka voda
  • kg domaćeg kravljeg sira
  • ulje
  • vrhnje
  • domaće kiselo mlijeko

Priprema

1. korak
Od brašna, jednog jaja, malo ulja, soli, kvasca i mlake vode zamijesite tijesto srednje tvrdoće i pustite ga da odstoji. Potom ga razvaljajte valjkom, pošpricajte uljem i opet ostavite da odstoji.

2. korak
Tijesto razvlačite rukama da bude što tanje. Izmiješajte svježi sir sa 3 do 4 jaja, malo soli, uljem, vrhnjem i domaćim kiselim mlijekom.

3. korak
Nadjev potom rasporedite po razvučenom tijestu. Sve zarolajte i stavite peći u pećnicu na oko 200 stupnjeva 35-40 minuta.

4. korak
Savjet: Ličku verziju bureka isprobajte i drukčijim nadjevima. Siru možete dodati blanširani špinat, mišanciju, dinstane gljive ili poriluk. Također nema nikakvog razloga da isto vo jelo ne napravite i u slatkoj verziji – svakako smanjite količinu soli u tijestu, i dodajte malo šećera. U smjesu od sira, vrhnja i domaćeg mlijeka dodajte aromatičnog domaćeg meda (na primjer od kestena ili kadulje), grožđica (koje prethodno možete namočiti u čaju ili prošeku) ili sjeckanih suhih šljiva. Dakako, možete sir i sasvim zamijeniti smjesom od ribanih jabuka.

Izdvajamo