Kolači bez pečenja!

Ljeto bez slastica - nezamislivo!

Ali slastice koje se pripremaju bez pečenja su potpuna stvarnost!

Slatke minijature, kremasti cheesecake, tri sloja čokolade, sladoled posvuda... Ma može li bolje! Donosimo vam recepte za ljetne slastic ekoje ćete napraviti u tili čas i to bez pečenja! Uživajte!

Cheesecake u čaši s pistacijama

Za podlogu ili bazu:

50 g integralnog keksa
25 g maslaca

Za kremu:

100 g grčkog jogurta
50 g svježeg krem sira
75 g slatkog vrhnja
1 žlica šećera u prahu

Za preljev:

250 g malina
1 žlica šećera
1 žlica svježe cijeđenog soka limuna
šaka pistacija

Marko Miščev / Hanza Media

Keks sameljite i pomiješajte s rastopljenim maslacem. Smjesu rasporedite u 3 zdjelice ili čaše, zbijte pomoću oblog dijela žlice te ostavite u hladnjaku dok pripremate ostatak kolača. Slatko vrhnje istucite sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsto, jogurt izmiješajte sa svježim sirom i dodajte u tučeno vrhnje. Sve sastojke nježno miješajte dok se ne sjedine. Kremu dodajte na pripremljenu podlogu od keksa i ponovno sve vratite u hladnjak na najmanje sat vremena. U međuvremenu svježe maline stavite u lončić, dodajte šećer i limunov sok te kuhajte na laganoj vatri oko deset minuta uz neprestano miješanje. Smjesu ostavite da se ohladi i potom je dodajte na prethodnu kremu. Vratite u hladnjak do posluživanja. Na vrh stavite sitno sjeckane pistacije.

Čokoladni trufflesi

100 ml vrhnja za kuhanje
100 g tamne čokolade (58-62% kakaa)
100 g mliječne čokolade
50 g maslaca
kakao u prahu

Marko Miščević / Hanza Media

Zagrijte vrhnje za kuhanje na srednjoj vatri dok se mjehurići ne počnu pojavljivati oko ruba posude. Maknite posudu s vatre i dodajte čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne otopi, a zatim umiješajte maslac. Ostavite u hladnjaku dok se u potpunosti ne ohladi. Stavite kakao prah u plitku posudu. Žličicom uzimajte čokoladu i između dlanova formirajte kuglicu veličine oraha. Kuglicu uvaljajte u kakao prah. Trufflese stavite natrag u hladnjak. Po želji, čokoladne tartufiće možete uvaljati u bademe, lješnjake, orahe ili bilo koje druge orašaste plodove. Otvorite bocu dobrog crnog vina i uživajte!

Najčokoladniji kolač sa tri čokolade

280 g maslaca
5 jušnih žlica kakaa
30 g šećera
1 veliko jaje
100 g usitnjenih integralnih/hrskavih keksi
100 g kokosova brašna
60 g usitnjenih badema
5 jušnih žlica vrhnja
2 jušne žlice mlijeka u prahu
malo ekstrakta vanilije
100 g bijele čokolade
100 g mliječne čokolade
50 g tamne čokolade

Marko Miščević / Hanza Media

Prvi sloj:

U maloj posudi na laganoj vatri otopite 2/3 maslaca. Maknite s vatre, a zatim umiješajte kakao u prahu i jaje. Miješajte i kratko vratite na vatru (minutu i pol) pa čim se počne zgušnjavati, maknite s vatre i dodajte kokosovo brašno, usitnjene integralne kekse i bademe te dobro promiješajte kako biste dobili jednoličnu smjesu. Otopite i 50 g tamne čokolade pa umiješajte u smjesu. Cijela smjesa ne smije biti tekuća, nego prilično kompaktna. Tako dobivenu rasporedite na prethodno namašten pleh. Hladiti 30 minuta u hladnjaku do 2. sloja.

Drugi sloj:

Otopite bijelu čokoladu s 5 jušnih žlica vrhnja i 2 jušne žlice mlijeka u prahu. Ako želite izbjeći mlijeko u prahu, samo otopite bijelu čokoladu s manje vrhnja. Smjesa treba također biti kompaktna da se može razmazivati. Ako vam je rijetka, stavite je u hladnjak da se stisne, a kad je gotova, rasporedite je po prvom sloju koji ste pripremili. Hladite 30 minuta do trećeg sloja.

Treći sloj:

Otopite mliječnu čokoladu s 1/3 preostalog maslaca – morate dobiti mazivu strukturu koju rasporedite po drugom sloju. Sve zajedno još čuvajte u hladnjaku najmanje sat i pol.

Panna cotta s Goranovim pekmezom od haskapa

500 ml slatkog vrhnja
1 vrećica želatine u prahu
150 ml mlijeka
2 žlice šećera u prahu
1 mahuna vanilije
domaći pekmez od haskapa

Marko Miščević / Hanza Media

Pomiješajte slatko vrhnje, mlijeko, šećer u prahu i sjemenke vanilije. Stavite na laganu vatru i kada zavrije, kuhajte još 15-ak minuta. U međuvremenu želatinu namočite s nekoliko žlica vode ili mlijeka i pustite 10-ak minuta da nabubri. Kada je vrhnje kuhano, umiješajte u njega želatinu pa je uz miješanje otopite u vrhnju. Smjesu prelijte u kalupe prethodno namočene vodom. Rashladite je na sobnoj temperaturi i potom prebacite u hladnjak da se stisne do kraja. Servirajte sa žličicom pekmeza od haskapa i svježim borovnicama.

Crni i bijeli mousse s Oreo keksima

12 Oreo keksi (200 g)
100 g čokolade
150 g Nutelle
1 žličica ekstrakta vanilije
200 g kremastog sira (mascarpone/ricotta)
50 g čvrsto tučenog šlaga + 50 g
2 čajne žličice kave
1 čajna žličica želatine

Marko Miščev / Hanza Media

Oreo kekse usitnite i pomiješajte s otopljenom čokoladom da čini kompatnu smjesu. Možete dodati malo orašastih plodova. Rasporedite po plehu za pečenje i čuvajte u hladnjaku najmanje 1 sat dok se smjesa ne stisne. U međuvremnu istucite 50 g čvrstog šlaga i pomiješajte ga u posebnoj posudici sa 100 g sira, ekstraktom vanilije i Nutellom. Morate dobiti jednoličnu smjesu. Nakon što se keks-smjesa stisnula, rasporedite po njoj kremu, zatim dobiveni “biskvit” namrvite prstima, dodajte još kreme i tako redom. Mi smo radili male tortice i puno je lakše ako imate kalupe pa samo slažete sastojke. Kad ste ih rasporedili (red keksa – red kreme), stavite u hladnjak na najmanje 2 sata da se stisne. Bijela krema je kombinacija ricotte i kave. Izmiksajte 100 g ricotte dok ne bude pahuljasta, a u posebnoj posudici istucite 50 g čvrstog šlaga. Zakuhajte 50 ml vode, zatim odmaknite s vatre, umiješajte želatinu dok se ne rastopi. Ricotti dodajte kavu, želatinu i 50 g šlaga te sve nježno umiješajte. Ohladite kremu najmanje 2 sata u hladnjaku i po istom principu slažite tortice: red biskvita – red kreme. Pospite mrvicama čokolade, svježim kupinama i karamelom.

Ljetna rođendanska torta

2 veće banane
250 ml sladoleda od vanilije
250 ml sladoleda od čokolade
250 ml sladoleda od trešanja (jagoda…)
100 g tostiranih lješnjaka
200 g maslaca
200 g integralnih keksa
5-7 jušnih žlica meda
2 šake otkoštenih trešanja
50 g tamne čokolade

Marko Miščević / Hanza Media

Otopite maslac i pomiješajte ga s dobro usitnjenim keksima. Dodajte meda ovisno o slatkoći koja vam odgovara. Kad ste dobili homogenu smjesu, rasporedite je po prethodno namaštenom plehu. Zamrznite na 10 minuta. Sladoled od vanilije rasporedite po keksima. Zamrznite na 30 minuta. Narežite banane i rasporedite po sladoledu. Zamrznite dok se smjesa ne stisne. Sladoled od čokolade rasporedite po bananama. Zamrznite ponovno na 20 minuta. Pospite tostiranim lješnjacima. Zatim sladoled od trešanja ili jagoda te sve još jednom zamrznite. Prije posluživanja pospite grubo namrvljenom čokoladom i trešnjama, a odlično će pasati i karamela ili otopljena čokolada kao preljev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:16