PROVJERENI RECEPTI

LJETO JE DANAS NA ŽLICU: Za vas smo izvukli par recepata s ljetnim povrćem kojih ste se zasigurno zaželjeli!

Umjesto sladoleda radimo ukusna variva, gulaše i juhe.

Nešto na žlicu je uvijek pravi izbor, nije bitno koje je godišnje dobva. Za vas smo izvukli par recepata s ljetnim povrćem kojih ste se zasigurno zaželjeli.

Fino varivo od mladog graha i mrkvice

250 g mladog graha
250 g tjestenine
2 mrkve
250 ml povrtnog temeljca
1 glavica luka
1 režanj češnjaka
2 žlice maslinova ulja
sol, papar
sjeckani listići svježeg peršina

 

 

Nasjeckajte luk. Mrkvu očistite i narežite na kockice. Luk pržite na maslinovom ulju dok ne postane staklast. Dodajte grah, mrkvu i tjesteninu, malo pobrašnite, promiješajte i zalijte temeljcem. Kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Ako je potrebno, nadolijevajte temeljcem. Kad grah omekša, prema potrebi još dosolite i začinite paprom. Prije posluživanja varivo posipajte sjeckanim listićima svježeg peršina.

Varivo s junetinom i povrćem

1 luk, sitno sjeckani
3 češnja češnjaka, zdrobljena
800 g junetine (od lopatice), izrezane na kockice
2 mrkve, oguljene i narezane na kolutiće
3 stabljike celera, narezane na komadiće
1 tikvica, narezana na komadiće
1 mali patlidžan, narezan na komadiće
2 žlice brašna
1/2 dcl crnog vina
1 žlica koncentrata rajčice
oko 600 g pasirane rajčice
1 jušna žlica brašna
1/2 l junećeg temeljca
1-2 jušne žlice maslinova ulja
nekoliko svježih listova bosiljka


beef stew with potato and carrot in red casserole
Getty Images/iStockphoto
 

U loncu na srednje jakoj vatri propirjajte luk te, kad omekša, dodajte češnjak. Malo promiješajte, a zatim stavite junetinu. Nekoliko ju minuta ostavite da posmeđi. Zatim dodajte mrkvu, stabljike celera i patlidžan. Miješajte. Dodajte vino, a kad sve zakipi, brzo miješajte i dodajte brašno. Nakon minutu, dvije dodajte koncentrat rajčice, pasiranu rajčicu i temeljac. Kad sve zakipi, smanjite vatru i kuhajte 1 sat. Gotovo varivo posipajte trganim listićima bosiljka uz pire od krumpira.

Chilli tikvice na žlicu

500 g kuhanog crvenog graha
2 srednje tikvice
1 veća žuta paprika
4 rajčice
1 veći luk
2 češnja češnjaka
1-2 suhe čili papričice ili svježa ljuta papričica
peršinov list
lovorov list
1 žličica mljevene paprike
sol i papar
maslinovo ulje

 

 

Na maslinovu ulju pirjajte na ploške narezan luk kojem, kad malo omekša, dodajte papriku narezanu na kockice, na veće komade narezanu rajčicu te na manje komade narezanu tikvicu. Polijte s malo vode ako je potrebno. Dodajte sjeckani češnjak i peršinov list te lovor. Ostavite da se pirja dok povrće ne omekša pa potom u lonac stavite i ocijeđeni crveni grah te čili papričicu. Posolite, poparite te dodajte mljevenu papriku.

Lagano varivo od leće i krumpira

300 g leće
2 velike mrkve
1 glavica luka 2 češnja češnjaka
2 krumpira300 ml povrtnog temeljca
sol, papar
ulje

 

Spanish soup with lentils and chorizo. Red ceramic pot, grey decoration, white background.
Getty Images/iStockphoto
 

Sat prije pripreme (ili večer prije) namočite leću. Stavite je kuhati u slanu vodu. Nasjeckajte luk i češnjak pa ih prepržite na ulju. Očistite i na kockice narežite mrkvu. Očistite i na kockice narežite krumpir. Na prepržteni luk dodajte povrće i al dente kuhanu leću. Podlijte vrućim temeljcem i kuhajte dok povrće zajedno s lećom ne postane mekano. Ako želite, u varivo možete staviti i slaninu.

Pirjana junetina u varivu s paprikom

400 g junećeg mesa u komadu
1 zelena paprika
1 crvena paprika
1 žuta paprika
1 krumpir
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
malo mljevene čili papričice
1 žličica mljevene slatke paprike
300 ml mesnog temeljca
ulje
sol, papar

 

Portion of traditional irish beef and guinness beer stew with carrots and fresh parsley in a plate ready to serve
Getty Images/iStockphoto
 

Nasjeckajte luk i češnjak. Paprike, krumpir i meso narežite na kockice. Na masnoći prodinstajte luk, dodajte češnjak, potom kockice paprika, krumpira i meso. Podlijte temeljcem, začinite čilijem i paprikom, posolite i dinstajte dok meso ne postane mekano.

Gusto varivo od miješanog povrća

1 poriluk
2 mrkve
1 veći krumpir
2 češnja češnjaka
2 šake kukuruza
šaka graška
400 ml povrtnog temeljca
svježeg bosiljka
maslinovo ulje
sol, papar

 

Spicy Homemade Gazpacho Soup Ready to Eat
Getty Images/iStockphoto

Očistite povrće. Luk i češnjak nasjeckajte, a ostalo narežite na kockice. Na ulju prodinstajte luk, dodajte povrće, zalijte vrućim temeljcem i pirjajte na laganoj vatri dok ne postane mekano (otprilike dvadesetak minuta). Prije posluživanja začinite nasjeckanim listićima bosiljka.

Izdvajamo

Iz drugih medija