ŠTO KUHATI DANAS?

LUK KOJI TO NIJE: Od poriluka ne morate uvijek raditi varivo. Isprobajte i neka druga jela za koja donosimo recepte!

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
On nije luk, nego poriluk, biljka srodna luku, vlascu i češnjaku, a pretpostavlja se da je ime dobio od latinskog naziva Allium porrum, što je sinonim za vrstu allium ampeloprasum (biser-luk)

A tako ga i zovu u nekim dijelovima naše zemlje. Ispočetka zapostavljen kao hrana (u vrtu se držao zbog predivnog cvijeta), danas je neizostavan u pripremi mnogih jela. Osim što je okusom puno blaži od luka, poriluk je puno zdraviji. Istina, ako ga jedete, nećete imati bolji glas, u što je vjerovao Neron kad je uveo da se jednom mjesečno u starom Rimu jede samo poriluk zbog gore navedenog razloga, ali odličan je izvor mangana, željeza, folne kiseline te vitamina C i B6.

Organic farmer holding some of his crop of organic leeks.
Getty Images/iStockphoto

Međutim, najdragocjeniji je zbog organosumpornih komponenti, fitokemikalija, biološki aktivnih molekula koje u suradnji s vitaminima i mineralima povoljno djeluju na zdravlje. Može se jesti sirov ili kuhan, a ako su ga mnogi u djetinjstvu zamrzili zbog sluzi koju ispušta, to je samo zbog toga što su kuharice, prema nekom nepisanom pravilu, u varivo stavljale velike komade tog povrća. Nasjeckate li ga na manje komade, jednostavno varivo s krumpirom (i možda s malčice suhog mesa) postat će prava delikatesa.

A, ako vam se baš i ne jede varivo, probajte neka druga jela za koja donosimo recepte.

Pileća prsa s pancetom i porilukom

Zagreb, 270218. 
Jela od piletine.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Varivo od poriluka sa suhim rebarcima

Varivo od poriluka sa suhim rebarcima

Rolada s krumpirom i porilukom

Zagreb, 250914.
Jela od krumpira.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / Hanza Media

Calzone s porilukom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:54