SLATKO S MALINAMA

MALINE SU NAPOKON U SEZONI: Slatki recepti za sve ljubitelje ovog bobičastog voća, od najjednostavnijeg sladoleda do dvobojne torte!

Jeste li znali da je malina biljka iz porodice ruža, a potječe iz jugoistočne Europe. Izravno raste uz živice i rubove puteva te šumaraka, a danas, ove koje možemo nabaviti u plastičnoj ambalaži, uzgajaju se u vrtovima, odnosno nasadima.

Zapravo, niti ne razmišljamo od tome kad bobicu po bobicu, kao najekskluzivniji slatkih lagano “rastapamo” u ustima. Jer, stvarno su posebnog okusa i mirisa, a sad je vrijeme kad dozrijevaju – znači u njima treba što više uživati. Naravno, za naš su organizam najkorisnije svježe. Izvrstan su izvor vitamina C, a od ostalih vitamina sadrže vitamine B kompleksa te vitamine E i K. Nutritivno je malina zanimljiva zbog bogatog sadržaja raznovrsnih antioksidansa koja se ne gubi čak i kada malinu zamrznemo ili je ukuhamo u džem. Neka istraživanja govore kako je njena antioksidativna aktivnost čak 50% jača od jagode, 10 puta veća od rajčice i tri puta od kivija. Osim svježe, od nje se radi poznati džem (neki ga vole s košticama, dok ga neki pasiraju), sok, ocat, od sušenih plodova može se kuhati čaj, a svježe plodove možete i zamrzavati. Najbolje ih je, potpuno suhe, poslagati na neku podlogu i staviti u zamrzavanje, pa ih upakirati u vrećice tek kad su zamrznuti. Tako ih možete čuvati i do deset mjeseci. Možete ih zamrznuti i u obliku pirea, tako da ih prethodno usitnite, propasirate i dodate im malo šećera u prahu. Računajte da odmrznute maline otpuštaju sok, pa se od njih mogu raditi umaci, kreme i kolači. Kupljene svježe maline mogu u hladnjaku stajati najviše 1-2 dana.

Kocke sa šlagom

Crno bijela torta

Sladoled od malina

Kreme u staklenci

Cheesecake s malinama

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:44