UZ ŠALICU KAVE ILI ČAJA

Medeni kruh

 Berislava Picek / Hanza Media
Za dobro jutro!

Trebat će vam:

3 1/2 šalice brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice soli
4 žličice cimeta
1 žličica mljevenog đumbira
1/2 žličice mljevenog pimenta
3 jaja sobne temperature
1 šalica meda (2 dl)
1 šalica ulja
2 žlice smeđeg šećera
1 žličica burbon vanilije
1 šalica mlakog čaja, zelenog ili crnog, može i kave
1/2 šalice svježeg soka od naranče
1/4 šalice čokoladnog likera, može i bez

Zagreb, 240117. Kolace kojima je glavni sastojak med napravile su Mateja Domitrovic i Vana Babic. Foto: Berislava Picek / CROPIX

Zagrijte pećnicu na 170 - 180 stupnjeva. U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet, đumbir, piment. U sredinu smjese dodati ulje, med, šećer, jaja, vaniliju, čaj ili kavu, narančin sok i liker. Izmiksati na nižoj brzini da se sve spoji. Ova smjesa je dovoljna za dva kalupa za kruh. Kalupe namazati maslacem pa "zalijepiti" papir za pečenje. Rasporediti smjesu i peći 45 do 55 minuta, provjeriti čačkalicom je li pečeno, ako ostane suha, kolač je gotov. Ovaj kolač idealan je uz mlijeko, kakao, čaj ili kavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:22