UZ ŠALICU KAVE ILI ČAJA

Medeni kruh

Zagreb, 240117.
Kolace kojima je glavni sastojak med napravile su Mateja Domitrovic i Vana Babic.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Za dobro jutro!

Trebat će vam:

3 1/2 šalice brašna 
1 žličica praška za pecivo 
1 žličica sode bikarbone 
1/2 žličice soli 
4 žličice cimeta 
1 žličica mljevenog đumbira 
1/2 žličice mljevenog pimenta 
3 jaja sobne temperature 
1 šalica meda (2 dl) 
1 šalica ulja 
2 žlice smeđeg šećera 
1 žličica burbon vanilije 
1 šalica mlakog čaja, zelenog ili crnog, može i kave 
1/2 šalice svježeg soka od naranče 
1/4 šalice čokoladnog likera, može i bez

 

Zagreb, 240117. Kolace kojima je glavni sastojak med napravile su Mateja Domitrovic i Vana Babic. Foto: Berislava Picek / CROPIX

Zagrijte pećnicu na 170 - 180 stupnjeva. U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet, đumbir, piment. U sredinu smjese dodati ulje, med, šećer, jaja, vaniliju, čaj ili kavu, narančin sok i liker. Izmiksati na nižoj brzini da se sve spoji. Ova smjesa je dovoljna za dva kalupa za kruh. Kalupe namazati maslacem pa "zalijepiti" papir za pečenje. Rasporediti smjesu i peći 45 do 55 minuta, provjeriti čačkalicom je li pečeno, ako ostane suha, kolač je gotov. Ovaj kolač idealan je uz mlijeko, kakao, čaj ili kavu.

Izdvajamo

Iz drugih medija