Medenjaci

Onako kako su ih radili naši stari

Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 30 min
Broj osoba: 8

Sastojci

  • 1/2 kg mekog brašna
  • 20 dag šećera
  • 17 dag meda
  • 2 jaja
  • 2 žlice masti
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • mljeveni orasi + šećer (za posip)
  • orasi, bademi ili lješnjaci (za ukras)

Priprema

1. korak
Prosijte brašno i u sredini napravite rupu, a unutar toga stavite brašno, šećer, med, jaja i sodu bikarbonu. Zamjesite.

2. korak
Dobivenu smjesu zamotajte u prozirnu foliju i pustite da odstoji u hladnjaku 24 sata ili barem preko noći.

3. korak
Podijelite tjesto na valjke debljine prst i pol pa ih izrežite na manje komade koje ćete rukama oblikovati u kuglice. Kuglice bi trebale biti manje jer medanjaci s pečenjem narastu

4. korak
Kuglice uvaljajte u smjesu mljevenih oraha i šećera.

5. korak
Izvadite pleh i stavite na njega papir za pečenje. Poslažite medenjake i utisnite u sredinu svakog orah, badem ili lješnjak. Pecite na 180 do 200 stupnjeva dok se ne povećaju i ne dobiju zlatnu boju.

Izdvajamo