NEŠTO SLATKO

MODERNE INAČICE SLATKIH DALMATINSKIH KLASIKA: Cviti

 Paun Paunović / HANZA MEDIA
Ukusni kolači!
50 g mast
50 g maslaca
150 g šećera
sol 2-3 prstohvata
1 naranča, korica
1 žlica likera od anisa
125 ml mlijeka
15 g amonijaka za kolače (ledeni kvas)
500 g brašna
brašno za doradu

Split, 291217.
Splitska slasticarka Ines Banovic priprema tradicionalne dalmatisnke kolace.
Na fotografiji: rafiol.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunović / HANZA MEDIA

U posudi tući mikserom omekšalu mast i maslac sa šećerom. Dodati jaja sobne temperature i začine. Ugrijati do vrenja mlijeko u manjoj posudi i nad prvom posudom dodati amonijak stalno miješajući mlijeko. Mlijeko i amonijak napravit će burnu reakciju oštrog mirisa i prelijevati se u donju posudu. Promiješati i početi dodavati brašno. Umijesiti podatno tijesto i ostaviti da odmori. Valjati tijesto na 4 mm debljine i nazubljenim rezačem praviti trokute i od njih karakteristične oblike s jednom ili dvije "latice". Peći na papiru za pečenje na 170 Celzijevih stupnjeva od 12 do 14 minuta. Kad se ohlade, premazati rakijom od anisa i posuti kristal šećerom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:01