Za mene ne važi ona “zavoljela sam raditi kolače uz mamu i baku dok su se kuhinjom širili mirisi iz pećnice" - rekla nam je profesorica talijanskog i engleskog jezika Ines Banović iz Splita. Naime, kod nje se, kako priča, prava strast prema slastičarstvu rodila gledajući sve one predivne slastice francuskih majstora na internetu dok je tražila inspiraciju za torte koje je radila za svoje najbliže. Htjela je ukrasiti torte tako da ne budu uobičajene s gotovo sveprisutnim ružicama od šlaga.
- Nisam bila zadovoljna samo bazičnim znanjem iz slastičarstva, nego sam poželjela i produbiti osnovno znanje pa sam prije nekoliko godina upisala školu za slastičare u jednoj privatnoj splitskoj školi, i to u svojim poznim četrdesetima. Ali nikada nije prekasno! - rekla je Ines Banović, a na upit što radi s tako predivnim kolačima odmah je imala spreman odgovor: volim poklanjati torte kao izraz pažnje ili zahvala, a prijateljima i poznanicima radim torte za njihove posebne događaje i proslave.
Osim slastičarstva, Ines ima još jedan strastveni hobi: vrtlarstvo, i to, naravno, organsko pa tako u povećem vrtu sadi sezonsko povrće, sakuplja staro sjeme, a brine se i o mladom masliniku od 24 masline koje daju prefino ekološko maslinovo ulje. - Naravno, plodove svojeg vrta koristim za izradu kolača, a pogotovo su mi, za ukras, omiljeni motivi čokoladnih listova. Budući da sam rođena u mjestu Dol na otoku Braču, htjela sam, za ovo snimanje Dobre hrane predstaviti u kolačima sve mirise i okuse naše Dalmacije, a prve su mi asocijacije bile smokva, naranča, limun, orah, badem, rogač... Međutim, prva na mjestu mi je torta koja je na listi zaštićene nematerijalne baštine Hrvatske kojom se jako ponose stanovnici Dola.
Riječ je o hrapoćuši, torti koja je dobila naziv po istoimenom “čupavom” kamenu crvenkaste boje, a bila je torta koja je nastala od onoga što je jedino bilo dostupno otočkom čovjeku davnih vremena. Hrapoćuša ima dugu povijest, od nekih 300 godina, i neizostavna je torta na svim svečanim obiteljskim prigodama. Isto tako su na otocima i obali sveprisutni i cviti, keksi s aromom anisa, pandulati, keksi s bademima, paprenjaci, kroštule, fritule, karamelizirani bademi - ispričala nam je Ines Banović.