SLATKO I NEODOLJIVO

NAJBOLJA VRUĆA ČOKOLADA: Tko može odoljeti šalici omiljene slastice?

Getty Images/iStockphoto

Ovo je receptura vrhunskog francuskog chefa Jacquesa Torresa koja vas ne bi trebala ostaviti ravnodušne.

Možete gotovo na prste nabrojati šačicu ljudi koji zaziru od šalice prave vruće čokolade. O nijansama se može raspravljati. Neki je vole rjeđu neki gustu poput pudinga dok će je neki začiniti chilli papričicama ili posuti kokosom. Priznajte-njoj je stvarno teško odoljeti i zato vam donosimo provjereni recept za fenomenalnu vruću čokoladu koju bez sumnje možete poslužiti i najzahtjevnijim nepcima.

Trebat će vam:

kvalitetna čokolada s najmanje 60%tnim udjelom kakaa
punomasno mlijeko
mlijeko u prahu
škrobno brašno/gustin (po želji nije obavezno)

 

*Mlijeko u prahu i gustin nisu obavezni ali su uvijek plus u pripremi pogotovo ako volite gušću vruću čokoladu. Druga stvar, nemojte zakuhati mlijeko pa onda dodati čokoladu promiješati i gotova stvar. Neka zavrije dva puta. Dakle, zakuhajte mlijeko, dodajte čokoladu pa nek zavrije još jednom. Sve poslužite s domaćim čvrsto tučenim šlagom i naribanom čokoladom.

Getty Images/iStockphoto

 

  1.  Pripremite šlag: 125 ml slatkog vrhnja, posudu s vrhnjem stavite u zamrzivač na 5 minuta, a zatim istucite šlag. Nemojte da bude prečvrst, on mora biti lagan i kremast. Kad ste to postigli ostavite ga u hladnjaku dok pripremate vruću čokoladu.
  2.  Zakuhajte 250 ml mlijeka (ako želite jako gustu toplu čokoladu što je mjera za četiri šalice, želite li laganiju, dodajte još 125 ml)
  3. Pripremite 50 g mlijeka u prahu i 3 g gustina i izmiješajte ih zajedno u posebnoj posudici
  4. Pripremite 150 g kvalitetne čokolade i natrgajte je na komadiće
  5. Do sad je mlijeko već trebalo zakuhati i lagano promiješajte, nemojte dopustiti da vam dođu mjehurići.
  6. Komadiće čokolade ubacite u mlijeko.
  7. Konstantno miješajte.
  8. Ako želite gustu čokoladu dodajte gustin i mlijeko u prahu uz konstantno miješanje. Ako ne želite tako gustu čokoladu izostavite ovaj korak.
  9. Sve se treba povezati u homogenu smjesu, ali još jednom dovedite čokoladu do vrenja i imajte na umu da konstano morate miješati.
  10. Nemojte kuhati dugo nakon što zavrije jer će vam biti pre gusta. Poslužite s lijepo tučenim šlagom.
 

 

 

Izdvajamo

Iz drugih medija