RECEPT SLAVICE ŠAGOLJ

Naša orehnjača

 Berislava Picek / CROPIX
 

Za tijesto:

1 jaje
2 žutanjka
80 g maslaca
kockica svježeg kvasca
800 g glatkog brašna
500 ml mlijeka
čajna žličica soli
2 čajne žličice šećera
korica jednog limuna
2 žlice ruma

Za nadjev:

500 g mljevenih oraha
snijeg od 2 bjelanjka
4 žlice šećera u prahu
2 žlice ruma
100 g grožđica

Zagreb, 231117.
Slatka jela od orasastih plodova napravila je Slavica Sagolj.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Prvi korak je priprava tijesta. Zagrijati mlijeko da bude mlako, dodati šećer i razmrvljenu kockicu kvasca. Ostaviti sa strane da se kvasac počne pjeniti. U veću zdjelu staviti brašno, cijelo jaje i dva žutanjka, sol, koricu limuna i rum te sjediniti drvenom kuhačom. Smjesi dodati zapjenjeni kvasac. Mijesiti drvenom kuhačom minimalno 20 minuta. Nakon 20 minuta tijesto posuti s malo brašna, prekriti krpom i ostaviti jedan sat. U međuvremenu pripremiti nadjev. U mljevene orahe dodati šećer u prahu, rum i pjenasto umiješane bjelanjke te lagano sjediniti sve sastojke. Kalup u kojem će se peći dizano premazati maslacem i posuti brašnom. Naraslo tijesto kratko premjesiti, razvaljati te namazati pripremljenim nadjevom i posuti grožđicama. Zarolati i staviti u posudu za pečenje. Upaliti pećnicu, a tijesto u posudi ostaviti da se diže još minimalno 20 minuta. Nakon tog vremena tijesto staviti u zagrijanu pećnicu na 180 ºC i peći 35 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:42