IMA LI NEŠTO SLATKO?

VEČER UZ PALAČINKE: Vikend je počeo ranije, a ovo je naših top pet recepata koje volimo raditi baš uvijek!

Svi ćemo se složiti, palačinke su zakon! A nedjelja je savršen dan za njihovu pripremu. Donosimo vam pet recepata za jednostavne i one malo kompliciranije mršavice i debeljuce!

Najjednostavnije palačinke Jamiea Olivera

1 jaje
130 g brašna
230 ml mlijeka
sol
maslinovo ulje
4 žlice jogurta
par bobica borovnica

Razbijte jaje u zdjelu, dodajte brašno, mlijeka i prstohvat soli. Tavu za palačinke dobro zagrijte s jednom žlicom ulja. U tavu ulijevajte smjesu formirajući više manjih, debljih palačinki. Pecite ih oko 2 minute sa svake strane. Poslužite ih odmah s jogurtom i par bobica borovnica ukoliko želite.

Crepe Suzzette

Za palačinke:

120 g glatkog brašna
prstohvat soli
2 jaja
200 ml mlijeka
50 ml vode
50 g maslac
1 srednja naranča, samo naribana korica
1 žlica šećera

Za umak:

350 ml soka od naranče (3-4 srednje naranče)
1 srednja naranča, samo naribana korica
1 manji limun, naribana korica i sok
1 žlica šećera
3 žlice maraskina
50 g maslaca
2 žlice brandyja za flambiranje

Prosijte brašno i sol. Napravite sredinu u brašnu i dodajte jaja. Miješajte pjenjačom uz postupno dodavanje mlijeka s vodom dok ne dobijete kremastu strukturu. Zatim u manjoj posudi otopite 50 g maslaca. Dvije žlice maslaca umiješajte u tijesto, a ostatak ostavite sa strane na toplom za podmazivanje tave prilikom pečenja. Na kraju umiješajte narančinu koricu i šećer. Zagrijte tavu. Ove palačinke moraju biti jako tanke pa ulijte pola manje zaimače i brzo nakon ulijevanja na sredini tave, okretanjem tave, rasporedite tijesto. Kratko popecite i okrenite drugu stranu da se ispeče. Za umak, pomiješajte sve sastojke osim maslaca. Rastopite maslac u tavi, prelijte umak i ostavite ga da se zagrije na laganoj vatri. Zatim stavljajte jednu po jednu palačinku u tavu, pustite da se zagriju, pa ih onda preklapajte na pola i onda opet na pola kako biste dobili izgled trokuta. Napravljene palačinke stavljajte prema rubu tave, a zatim tako slažite i preostale palačinke. Možete na pola preklapanja palačinke prebaciti na pladanj. Prije posluživanja palačinke možete flambirati. Brandy zagrijte u zaimači i zapalite plamen, a onda ga prelijte preko posluženih palačinki.

Krem palačinke

4 jaja
70 g šećera
1 limun
1 naranča
70 g maslaca
70 g glatkog brašna
malo soli
300 ml mlijeka

Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Žumanjke dobro izmiješajte sa šećerom, naribanom koricom limuna i naranče te na listiće narezanim maslacem. Zatim naizmjenično dodajte brašno s malo soli i mlijekom. Na kraju lagano umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka. Pecite palačinke s jedne strane i zarolajte ih na tavici. Poslužite ih tople i pospite šećerom u prahu. Napomena* Od ove smjese za palačinke dobit ćete 16 palačinki (tava promjera 24 cm).

Palačinke s bobičastim voćem i sirom

4 palačinke
240 g ricotte
480 g bobičastog voća
15 g mrvljenog pistacija (po želji)
med za preljev

Pomiješati ricottu, bobičasto voće i mrvljeni pistacio u homogenu smjesu. Složite palačinke jednu na drugu sa smjesom između njih. Za slađu varijantu prelite ih medom.

Palačinke u vajnšatou

Za palačinke:

2 jaja
100 g brašna
50 ml mlijeka
prstohvat soli
1 vanilin šećer
1 žličica naribane korice limuna

Za vajnšato:

2 žutanjka
2 žlice šećera
1 dcl bijelog vina

Za punjenje:

150 g preprženih i ugrubo usitnjenih lješnjaka
šećer u prahu

Ispecite palačinke na tavici s malo maslaca. U višem i užem lončiću umiješajte jaje i šećer, dodajte vino i na laganoj vatri lagano miksajte. Morate proći faze od potpuno pjenaste do gotovo gusto kremaste. Kad ste postigli zadnju fazu, pjenica koja je zapravo krema, skinite vajnšato s vatre i stavite sa strane. Palačinke punite na sljedeći način: rasprostrete palačinku, posipate površinu prženim lješnjacima pa šećerom u prahu i preklopite u trokut. Na kraju sve prelijete vajnšatoom i posipate prženim lješnjacima. I to učinite sa svakom pojedinom palačinkom do isteka zaliha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:32