DOBRA IDEJA

NEŠTO SLATKO ZA MALI PETAK: Tradicionalna makovnjača je super, ali ova kremasta mak torta joj je zaista ozbiljna konkurencija!

    AUTOR:
    • Tihana Lohinski

  • OBJAVLJENO:
  • 19.09.2019. u 12:11

Tihana Lohinski, autorica bloga Strawberry Soup, nam je otkrila ovaj recept za prste polizati zbog kojeg ćete željeti da je svaki dan mali petak!

ZA BISKVIT:

3 bjelanjka
3 žlice šećera
6 žlica mljevenog maka
1 žlica brašna
prašak za pecivo
svježe voće po izboru: marelice, breskve, kruške, višnje, šumsko voće ili nešto drugo, a umjesto voća možete pečeni biskvit premazati slojem pekmeza po izboru

ZA KREMU:

500 ml mlijeka
3 žumanjka
1 žličica ekstrakta vanilije
35 grama gustina
120 grama šećera
250 grama mascarpone sira
150 ml vrhnja za šlag

 

Bjelanjke miksajte postupno im dodajući šećer dok ne dobijete čvrsti snijeg. U posebnu posudu pomiješajte brašno, mak i prašak za pecivo, a onda to ručno umiješajte u snijeg od bjelanjaka. Smjesu za biskvit izlijte u kalup obložen papirom za pečenje. Zatim na to stavite voće koje ste odabrali pa biskvit pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 10-15 minuta. Ako umjesto voća koristite pekmez, onda ga premažite na ispečeni biskvit. Dok se biskvit peče, pripremite kremu. U mlijeko dodajte vaniliju pa zagrijte do vrenja. U posebnoj posudi žumanjke pomiješajte s pola količine šećera i gustinom. U žumanjke dodajte nekoliko žlica tog zagrijanog mlijeka i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ostatak šećera dodajte u mlijeko i još ga jednom zagrijte do vrenja. Smjesu sa žumanjcima dodajte u mlijeko i sve zajedno zagrijavajte na laganoj vatri, neprestano miješajući dok se krema ne stisne. Kremu prebacite u drugu posudu da se ohladi i prekrijte je prozirnom folijom. Kad se ohladi, u nju umiješajte mascarpone. Kremu stavite na biskvit od maka. Napravite šlag i rasporedite ga po kremi, a zatim tortu stavite na hlađenje i tako hladnu ju režite i poslužite.

Izdvajamo

Iz drugih medija