NE ŠTEDIMO NA NADJEVU!

NEZAOBILAZNA NA USKRSNOM STOLU: Ovakvu orahnjaču još niste jeli, a nama ju je napravila talentirana Bojana po receptu svoje bake!

Zagreb, 151216.
Jurisiceva 1, Gastronomadi.
Pripremanje bozicnih kolaca za Dobru hranu.
Na fotografiji: orahnjaca i makovnjaca.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media

Pastry chefica Bojana Bukvić nam je otkrila provjeren recept i pripremila ovaj poznati kolač!

"Lješnjak mi je favorit, a što se tiče tijesta napravila sam neki "hibrid" prhkog i dizanog tijesta. Meni se to čini zgodno jer budu taman kakve trebaju biti meke i prhke! Što se tiče nadjeva, nemojte štedjeti, neka budu bogate, a ako volite intenzivnije okuse, ovaj recept će vam posebno prirasti srcu!" - savjetuje vas Bojana. Evo što će vam trebati!

Za tijesto:

600g glatko brašno
10g suhi kvasac
100g šećera u prahu
280g maslaca sobne temperature
1 jaje
1 žumanjak
100g mlakog mlijeka
malo soli
korica limuna, naranče, vanilija

 

Zagreb, 151216.
Jurisiceva 1, Gastronomadi.
Pripremanje bozicnih kolaca za Dobru hranu.
Na fotografiji: Bojana Bukvic - slasticarka.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA
 

Umijesiti podatno tijesto od svih sastojaka i ostaviti na sobnoj temperaturi 2-3h. Razdijeliti tijesto na 2 dijela i svaki nadjenuti sljedećim nadjevima.

Za nadjev od maka:

150g mljevenog maka
1 žlica meda
75g šećera
tonka oraščić
cimet
korica limuna
75g vrelog mlijeka
1 bjelanjak
malo ruma

Zagreb, 151216.
Jurisiceva 1, Gastronomadi.
Pripremanje bozicnih kolaca za Dobru hranu.
Na fotografiji: makovnjaca.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA
 

Za nadjev od lješnjaka:

150g mljevenog lješnjaka
1 žlica meda
75g šećera
ras el hanout
korica naranče
100g vrelog mlijeka
1 bjelanjak
malo ruma

 

Zagreb, 151216.
Jurisiceva 1, Gastronomadi.
Pripremanje bozicnih kolaca za Dobru hranu.
Na fotografiji: rolada s orasima i makom.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA
 

Zakuhati mlijeko i preliti preko svih sastojaka, izmiješati, ohladiti i potom povezati bjelanjkom. Nadjenuti štruce. Ostaviti ih na sobnoj temperaturi 20ak minuta pred pečenje. Peći na 180°C, 25-30 minuta dok ne poprime zlatnu boju sa svih strana.

Izdvajamo

Iz drugih medija