USUSRET USKRSU

OBILJE NA STOLU: Tradicionalni uskrsni recepti za najukusniji Uskrs dosad!

 Mario Kučera
Svaki kraj blagdane obilježava na svoj način, tako je i s Uskrsom, a ono što je svakoj kući zajedničko je obilje na stolu, na kojem caruju šunka, kobasice, jaja, hren, pečenje, pogače i kruh te kolači pripremljeni po starim recepturama.

Kao i u svakoj našoj regiji, pogotvo u unutrašnjosti Lijepe naše kolačima se pridaje posebna pažnja. Kuglof nije autohtoni kolač Banije i Korduna, on dolazi iz Austrije (Austrijanci ga svojataju kao izvorni austrijski kolač), ali i Njemačke i Švicarske, no u nas se itekako udomaćio.

Mario Kučera

Receptura je vrlo jednostavna, a bez obzira što u njemu nema skupih namirnica izleda raskošno. U Zagorju se za uskrsni dan peku vrtanji - tradicionalan kruh koji se mijesi s neprocijeđenom vodom u kojoj se kuhala šunka. On se u rano jutro, zajedno sa šunkom, jajima i hrenom, nosi na blagoslov. Za glavno jelo na stolu je uvijek purica s mlincima, a kao ni jednu nedjelju, ni svečana prilika ne smije proći bez pečenih štruklji.

Mario Kučera

Zagorski vrtanji ukrašavaju se uskrsnim motivima izrađenim od ostataka tijesta ili kuhanim pisanicama, najčešće bojanim na starinski način pomoću ljuski luka i bilja. Dalmatinska pak uskrsna gozba ne može proći bez kozletine ili janjetine ispod peke ili s ražnja, a na stolu uvijek ima i pršuta, luka te slastica poput kroštula, fritula, torti i kolača s bademima, suhim smokvama, rogačem i grožđicama.

Donosimo vam tradicionalne uskrsne recepte za najbogatiji uskrsni stol!

Starinski kuglof

Mario Kučera

Kisela juha s trajbanim jajima

Mario Kučera

Štruklji

Mario Kučera

Vrtanji

Mario Kučera

Kozletina ispod peke

Mario Kučera

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 01:07