Trebat će vam:
9 glavica češnjaka
2-3 glavice luka srebrenca
maslinovo ulje
kajenski papar
1 l povrtnog temeljca
½ žlice sjeckanog svježeg timijana
200 ml sojina vrhnja ili 100 ml milerama
Pet glavica češnjaka usitnite u režnjeve i ogulite ih. Trebali biste dobiti oko 30 režnjeva. Preostale četiri glavice ostavite u komadu, odrežite im gornji i donji dio, poslažite ih u vatrostalne posudice, zalijte maslinovim uljem i zaštitite aluminijskom folijom. Posudice posložite na lim za pečenje, pa stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite oko pola sata, odnosno dok češnjak ne postane mekan. Luk nasjeckajte i prodinstajte na maslinovu ulju. Zalijte ga s litrom temeljca, dodajte oguljene sirove češnjeve češnjaka i kuhajte dvadesetak minuta. Potom dodajte pečeni češnjak koji ste istisnuli iz ljuski. Sve dobro usitnite štapnim mikserom. Dodajte sojino vrhnje ili mileram, sjeckani timijan i kuhajte još pet minuta. Prije posluživanja juhu posipajte sjeckanim timijanom.